Kniha

Čistec

Vydání: Karolinum 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22150

Sbírka veršů významného českého básníka s výtvarným doprovodem Jana Koblasy obsahuje texty, které vznikaly v letech 2010-2012.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Čistec

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Karel Šiktanc kdysi poznamenal, že pro jeho dnešní tvorbu je podstatné a naléhavé vracet se k samotným kořenům slov, znovu objevovat jejich uhrančivost a neotřelost, být s nimi v co nejužším kontaktu a stále s nimi "němě, potichu pracovat". I ve sbírce "Čistec" autor toto krédo důsledně zachovává. Naznačuje konečně toto směřování i v samotném titulu, kde obnovuje český přírodopisný název hluchavkovité rostliny a prostřednictvím tohoto jména pak popisuje a hledá alespoň nějaký pevný bod v rozporuplném systému současného světa. Čistec je tedy určitým symbolem, jenž pokorně a přesto s neodolatelnou vnitřní naléhavostí nutí básníka znovu v sobě oživit třeba vzpomínky na krajinu, kde vyrůstal, kde "běhal kdysi na haldách kolem Kladna" a hrál fotbal za vesnickou rezervu. Poezie se tak pro Šiktance stává výsostným jazykovým územím, které má ještě spoustu neprobádaných prostorů a možností, a to i z toho důvodu, že "údělem básníka je i křísit i bystřit i posvěcovat řeč."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠIKTANC, Karel
NázevČistec
Podnázev(2010-2012)
AutorKarel Šiktanc ; ilustrace Jan Koblasa
IlustrátorKoblasa, Jan
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelKarolinum
Rok vydání2012
Rozsah60 s.
Durata
Vybaveníbarev. il.
Rozměry21 cm
Počet stran60
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-246-2162-3
Cena240
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNěkdy někým; Nastávající --; Rodný kraj --; Via doloróza --; Bělostiplná --; Říjnování --; Mé přítmí --; Jen zahrada... --; Zamračená... --; Po půlnoci loučila se... --; Pár kachen tíhne... --; Ptáci v akátech... --; V tupém úhlu dvora... --; Přízračná lebka jasanu... --; Čistec --; Oční klinika --; Zelené pšenice --; Tři krále --; Nalajnováno --; Večer, co ještě nemá jméno

Lístek

MARC