Kniha

Činy biskupů hamburského kostela

Vydání: Argo 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 18896

Dějiny hambursko-brémského arcibiskupství a průběh christianizace severní Evropy v 9.-11. století. Český překlad kroniky sepsané ve třetí čtvrtině 11. století brémským kanovníkem Adamem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Činy biskupů hamburského kostela

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Obsáhlý popis historie brémského biskupsví, později arcibiskupství brémsko-hamburského, jehož hlavním úkolem bylo šířit křesťanství v doposud pohanských oblastech Skandinávie a na územích Polabských Slovanů. Kronika se skládá ze čtyř knih - první tři líčí v chronologickém sledu působení zdejších biskupů, resp. arcibiskupů (mezi jinými sv. Anskara či arcibiskupa Adalberta) a přibližují historický a politický vývoj severní Evropy, čtvrtý oddíl tvoří zeměpisně-historický popis oblastí kolem Baltského a Severního moře. Širší historické souvislosti vzniku historického spisu Adama Brémského, informace o autorovi a jeho práci s prameny přibližuje zasvěcený úvod z pera české historičky, která se ujala překladu tohoto významného díla středověkého dějepisectví.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíADAM von Bremen
NázevČiny biskupů hamburského kostela
Podnázevvelká kronika evropského Severu
PřekladatelHrabová, Libuše
Autor textuAdam von Bremen
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelArgo
Rok vydání2009
Rozsah281 s.
Durata
Vybaveníil., fot.
Rozměry21 cm
Počet stran281
Doprovodný materiál
Název ediceMemoria medii aevi ;
Poznámka
ISBN978-80-257-0167-6
Cena378
Obsahová char. "OCH"D1e
Obsah OCHuStředověk (5. - 15.stol.). Stěhování národů. Pád římského impéria a vznik středověké Evropy. Franská říše. Křesťanství a církev. Boje o investituru. Slované a první slovanské státní útvary (Sámova říše, Velká Morava). Římskoněmecká říše. Byzantská říše. Kyjevská Rus. Arabská říše a islámská expanze. Křížové výpravy. Vznik měst. Stoletá válka. Osmanská říše a turecká expanze. Církev a počátky reformačního hnutí. Počátky zámořských objevů (objevení Ameriky). Kultura a vzdělanost.

Lístek

MARC