Kniha

Cesty dom

Vydání: Akropolis 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22011

Samostatná básnická prvotina novináře a publicisty (*1976) obsahuje poezii, která vedle portrétu rodné krajiny přináší i osobité verše intimního charakteru.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Cesty dom

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Rozvlněnou stránku frontispisu s fragmentem vlakového jízdního řádu lze chápat jako symbolickou ilustraci k autorovým návštěvám rodného jihomoravského kraje. Tyto jeho návraty se však zřetelně promítají především až v druhé části této sbírky, která jí vtiskla určující charakter a dokonce i název. V předcházejícím prvním oddílu ("Tablety proti budoucnosti") Kozumplík sice rovněž využívá motivů z domova, zároveň je však poměřuje i intimními reflexemi, v nichž mnohdy až v drásavých tónech zachycuje vypjatost vztahu mezi mužem a ženou. Ve formální stavbě pak autor klade důraz hlavně na přesné použití konkrétních slov, jež pak mají dát jeho textům svébytnou atmosféru, v níž je zároveň i prostor pro různé úvahy a zamyšlení.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKOZUMPLÍK, Miloš
NázevCesty dom
AutorMiloš Kozumplík
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAkropolis
Rok vydání2011
Rozsah67 s.
Durata
Vybavenífrontispis
Rozměry18 cm
Počet stran67
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7304-139-7
Cena99
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiDědictví --; Z flámu --; Po letech --; Vodoměrka --; Jinovatka --; Změna času --; Portréty (mnich) --; V čajovně --; Ráno nadvakrát --; Tanečnice --; Karneval hadů --; V oáze --; Gothaj s cibulí --; Za dědinů --; Podzim --; Dirigent --; Křižovatka --; Mezi domy --; Portréty (stará) --; Pod chrámovým okapem --; Oknem --; Únor --; Jsou dny bez slávy... --; Francouzská --; Sexykremrole --; Bojnice (inka) --; Razítka --; Májová črta --; Strážnice --; Ubývání --; EC Praha - Východ --; Před Veselím --; Přejezd --; Dětství --; Dívčí kupé --; Chtíc abych spal vlak... --; Káva v jídelním voze --; sEXPRES --; Rychlík --; Naja (milenka) --; Všude kam... --; Vlak v 05 --; Odjezd --; Z Národní --; Po břehu --; Po poslední noci --; Itálie (Fellini) --; Po-trati --; Pod měsícem --; Masaryčka --; Náhončí --; Banali-ty --; Slovácký šejkr --; Scéna --; Garotta --; V nádražce --; Zlín; Tablety proti budoucnosti --; Cesty dom (boží muka rdí se rzí)

Lístek

MARC