Kniha

Češi u Tobruku

Vydání: Vyšehrad 2008 | Jazyk: čeština | Signatura: W 3043

Novinář a amatérský vojenský historik líčí průběh bojů v severní Africe, zejména o strategicky důležité město Tobrúk, v době 2. světové války. Součástí textu jsou autentické vzpomínky čs. vojáků, kteří se těchto bojů zúčastnili.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Češi u Tobruku

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Důležitá úvodní část textu popisuje strategický význam tohoto afrického regionu a zejména malého libyjského města Tobrúk. Autor současně líčí formování čs. vojenských jednotek v zahraničí po okupaci Československa a jejich účast v bojích - zejména na africké frontě v l. 1941-1942. V centru autorovy pozornosti stojí obléhání Tobrúku od dubna 1941 a bojové akce 11. čs. pěšího praporu pod vedením - tehdy ještě podplukovníka - K. Klapálka. Čs. vojáci střežili nejvíce ohrožený úsek pevnosti, později i pozice protiletadlové obrany a plnili i obtížné průzkumné úkoly. Druhou část knihy tvoří jednak vzpomínky dosud žijících přímých účastníků těchto bojů a medailony velitelů 11. čs. pěšího praporu. Závěr knihy tvoří některé málo známé zajímavosti o účasti Čechů v bojích na Blízkém východě a v severní Africe. Důležité jsou i závěrečné přehledy - struktura zmíněného čs. pěšího praporu, dále chronologie událostí 2. světové války a chronologie bojové činnosti čs. jednotky v popisované oblasti. - Text je doplněn mnoha fotografiemi.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíEMMERT, František
NázevČeši u Tobruku
Podnázevskutečné příběhy
AutorFrantišek Emmert
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2008
Rozsah201 s., [4] s. map
Durata
Vybavenífot., faksim.
Rozměry20 cm
Počet stran201
Doprovodný materiál
Název ediceČeši ve válce
Poznámka
ISBN978-80-7021-926-3
Cena198
Obsahová char. "OCH"W2b2
Obsah OCHu2. světová válka (1939 - 1945). Období od 22.6.1941 - 18.11.1942. Německý útok proti SSSR. Blokáda Leningradu. Počátek bitvy u Stalingradu. Válka na africké frontě. Japonský útok na Pearl Harbor. Zahájení japonské války proti USA a Velké Británii. Boje v jihovýchodní Asii, Oceánii a Tichomoří. Bitva o Atlantik. Boje ve Středomoří.

Lístek

MARC
Náhledy
Češi u TobrukuČeši u TobrukuČeši u Tobruku