Kniha

Černobyl

Vydání: Jota 2019 | Jazyk: čeština | Signatura: D 24319

Publikace přibližuje historii havárie v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986. Zkoumá podrobně její příčiny i následky a všímá si také selhání tehdejších sovětských úřadů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Černobyl

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách. Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíPlokhy, Serhii
NázevČernobyl
Podnázevhistorie jaderné katastrofy
AutorSerhii Plokhy ; z anglického originálu Chernobyl: The history of a nuclear catastrophe ... přeložil Petr Kovařík
PřekladatelKovařík, Petr
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníV Brně
Země vydáníČesko
NakladatelJota
Rok vydání2019
Rozsah399 stran
Durata
Vybaveníilustrace, portréty, mapy
Rozměry22 cm
Počet stran399
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7565-462-5
Cena398
Obsahová char. "OCH"D3a1a
Obsah OCHuDějiny bývalého SSSR jako celku. Ruské dějiny. Dějiny evropské části bývalého SSSR. Dějiny Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Moldavie. Dějiny pobaltských republik (Litva, Lotyšsko, Estonsko). Dějiny zakavkazských republik (Gruzie, Arménie, Ázerbajdžán).

Lístek

MARC