Kniha

Cár necár

Vydání: BB art 2006 | Jazyk: čeština | Signatura: B 20179 | Chci jiné vydání

Výbor z díla klasika české satiry obsahuje skladbu "Křest svatého Vladimíra", autorovy epigramy a další ukázky z jeho básnické tvorby.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Cár necár

Další vydání

(26)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Havlíček ve veršované satirické skladbě "Křest svatého Vladimíra" tvrdě zaútočil na tehdejší společenské i politické poměry v rakousko-uherském mocnářství. Na jedné straně autor zesměšňoval církevní dogmatiku, na druhé si všímal despotismu Bachova absolutismu, který ovšem sledoval i popisoval s groteskní nadsázkou. Oproti tomuto opusu jsou příkladem dokonale stručného literárního útvaru Havlíčkovy epigramy, věnované církvi, králi, vlasti, Múzám a světu, v nichž se pomocí vtipu a sžíravě ostré ironie pokusil na nepatrné ploše zachytit dobovou atmosféru některých událostí, odehrávajících se za jeho života. I ostatní autorovy verše jsou napsány jeho charakteristickým rukopisem, ve kterém jednoznačně dominuje vtip a komika, pohybující se v nejrůznějších rovinách a zahrnující v sobě jak intelektuální náboj, tak i značnou dávku plebejského humoru.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHAVLÍČEK Borovský, Karel
NázevCár necár
AutorKarel Havlíček Borovský ; [vybr. a uspoř. Zdeněk Hron]
VydáníV tomto uspoř. 1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelBB art
Rok vydání2006
Rozsah89 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran89
Doprovodný materiál
Název ediceVersus
Poznámka
ISBN80-7341-794-4
Cena99
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKřest svatého Vladimíra --; Demokratský --; Geografický --; Logika a pranostyka --; Meč a kalich --; Evangelium sophisticum --; Politický --; Ruská konstitucí --; Z historie literatury české --; Daguerreotyp --; Sympathetické léčení --; Nejkratší symbolum --; Obrácený svět --; Česká modlitba --; Originálnost --; Modlitba byrokratů --; Na sebe --; Se sedlákem div se stal --; Tys bratr náš! --; Nový píseň o německém parlamentě --; Šotkovy písně --; Kytice --; Mně se, mně se, mně se všecko zdá --; Moje píseň --; Jehelníček Ludmily Češky --; Úvod --; Hrob --; Protichůdci

Lístek

MARC
Náhledy
Cár necárCár necár