Kniha

Bydlení v umění

Vydání: Národní galerie 2019 | Jazyk: čeština | Signatura: D 29190

Publikace se zabývá tématikou architektonické výzdoby reprezentativních obytných staveb, které vznikly na území Prahy v průběhu 19. století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Bydlení v umění

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Kniha představuje příklady malířské a plastické výzdoby nájemních domů, vil a paláců. Stavebníci objektů patřili ke společenské vrstvě bohatých podnikatelů a průmyslníků, která se v Českých zemích začala prosazovat od 1. poloviny 19. století. Výzdoba staveb byla svěřena známým i dnes již pozapomenutým malířům a sochařům, kteří reagovali na dobové výtvarné tendence. Autor se v jednotlivých kapitolách postupně soustřeďuje na období klasicismu, romantického historismu, novorenesance a secese. V knize je zpracována pro 19. století zatím málo probádaná tematika architektonické výzdoby, jež odkazuje na profesní a osobní život české podnikatelské elity. Obrazová část mimo jiné zahrnuje reprodukce autorských návrhů výzdoby objektů. V textu je připomínána činnost dekoratérských závodů a sochařsko-štukatérských dílen včetně ukázek vzorků z firemních katalogů.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠámal, Petr
NázevBydlení v umění
Podnázevmalířská a sochařská výzdoba pražských obytných staveb 19. a raného 20. století
AutorPetr Šámal
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelNárodní galerie
Rok vydání2019
Rozsah107 stran
Durata
Vybaveníilustrace (některé barevné), plány, faksimile
Rozměry27 cm
Počet stran107
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7035-733-0
Cena275
Obsahová char. "OCH"D5b3
Obsah OCHuPraha a výtvarné umění. Praha románská, gotická, renesanční a barokní. Umělecké styly 19., 20. a 21. století v Praze.

Lístek

MARC