Kniha

Bůh mezků

Vydání: Akropolis 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23540

Sbírka veršů současného básníka, publicisty a pedagoga obsahuje především bilanční poezii, která charakterizuje dosavadní autorovy zkušenosti a poznání.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Bůh mezků

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pro svou sbírku zvolil Petr Kukal především vázaný verš, tedy formu, která se v jeho podání objevuje již v předcházejících pracích a patrně mu i nejvíce vyhovuje. Právě na tomto poli dosahuje Kukal nezpochybnitelné jistoty, jež mu umožňuje zachytit svou bilanci ztrát a nálezů, citové prohry a vítězství. "Už je mi třiačtyřicet / a za oknem mi stárne svět", prozrazuje básník s určitou lítostí základní autobiografický údaj. Zároveň si ale uvědomuje, že život ještě zdaleka nekončí, že lze dojít ke štěstí, a to i přesto, že nás občas přepadne "smutek režný jak prostírání." Básník proto nerezignuje a svou výpověď končí optimistickým, byť i poněkud posmutnělým přitakáním, v němž lakonicky sděluje, že "všechno je, jak má být." Niterné prožitky dokáže Kukal zpracovat i ve tvaru haiku, této klasické japonské poezii věnuje dokonce celý jeden oddíl tohoto souboru a dokazuje, že ani tato veršová poloha mu zdaleka není cizí či vzdálená.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKukal, Petr
NázevBůh mezků
AutorPetr Kukal
Vydání1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAkropolis
Rok vydání2015
Rozsah74 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran74
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7304-182-3
Cena128
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiŽentour --; Spal je --; Přes noc --; Barbucha; Černý Most --; Žentour --; Metamorfózy --; Hospoda U Tržických --; Víno z Rakvic --; Trest za jablko --; Kaštany --; Klíčová dírka --; Všechno je v pořádku --; Jeřabiny --; Kavárna SAMSA --; Jablko --; Milostná báseň --; Sami --; Noe --; Cukry --; O život --; Tlustá čára --; Soud --; Poproste --; Smutek --; Ticho --; Kámen --; Vlak --; Zpáteční lístek --; Motorest --; Hic sunt leones --; Rána --; Tma --; 43,8 --; Rusalka --; Koně --; Barbucha --; Plán --; Noc --; Vinice --; Titanic --; Boží plán č. 2 --; Večerní písně --; Sup --; Listopad --; Rodičovství --; Šestý prosinec --; Pivnice Šipka --; Půl třetí --; Tůň --; Bůh mezků

Lístek

MARC