Kniha

Bez tebe nepřežiju

Vydání: Triton 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: G 11583

Kniha americké novinářky vypráví autentický příběh etiopské ženy pečující o osiřelé a nemocné děti, jejichž rodiče zemřeli na AIDS.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Bez tebe nepřežiju

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pandemie AIDS na africkém kontinentu nejvíce zasáhla Nigérii a Etiopii, kde vládne chudoba, nezaměstnanost, negramotnost a nemoci. V jejím důsledku miliony dětí osiřely a ocitly se na ulici. Vdova Haregewoin Teferra se stala během deseti let jednou z nejvýraznějších osobností, které přispěly k jejich záchraně. Narodila se v roce 1946 v rodině oblastního soudce a vystudovala střední školu. V manželství s učitelem biologie se jí narodily dvě dcery. Šťastné roky ukončila až v roce 1990 náhlá smrt manžela a o osm let později úmrtí starší dcery. Deprimovaná matka se nedokázala vyrovnat s jejich ztrátou a útěchu hledala na hřbitově a v modlitbách v kostele. Z izolace ji vytrhla až prosba ředitele katolické charity, aby se postarala o patnáctiletou osiřelou dívku. Postupně v jejím skromném dvoupokojovém cihlovém domku s přístavbami a v přepravním kontejneru na pozemku v Addis Abebě nalezly útočiště a nový domov desítky osamělých i nemocných dětí různého věku. V obětavé péči o ně nalezla nový smysl života. Díky finančním prostředkům od mezinárodních nevládních organizací mohla koupit dvě nemovitosti a otevřít v nich sirotčince. Pomohla zprostředkovat adopce dětí do náhradních rodin v Etiopii, USA i v Evropě. V roce 2004 obdržela v New Yorku ocenění za zásluhy o zdravotní péči.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíGREENE, Melissa Fay
NázevBez tebe nepřežiju
Podnázev[odysea ženy zachraňující africké děti]
AutorMelissa Fay Greeneová ; [z anglického originálu] přeložili Luboš Trávníček, Libuše Trávníčková
PřekladatelTrávníček, Luboš; Trávníčková, Libuše
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelTriton
Rok vydání2009
Rozsah351 s., [16] s. fot.
Durata
Vybavení
Rozměry24 cm
Počet stran351
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7387-316-5
Cena298
Obsahová char. "OCH"G10a
Obsah OCHuSociální práce a charitativní činnost. Sociální péče o seniory a postižené spoluobčany. Osvojování a adopce dětí. Sociální patologie. Sociální deviace. Prostituce. Péče o bezdomovce, alkoholiky, narkomany a problematické sociální skupiny (narušená mládež atd.). Péče o uprchlíky a národnostní menšiny (Romové atd.).

Lístek

MARC