Kniha

Beneš jako Rakušan

Vydání: Barrister & Principal 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: G 12869

Esej věnovaný osobnosti Edvarda Beneše, jeho lidskému profilu, politickým postojům a činům, diplomatickým aktivitám a zejména úloze, kterou sehrál v klíčových okamžicích dějin československého státu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Beneš jako Rakušan

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor předkládá vlastní pohled na jednu z nejvýraznějších postav moderních českých a čs. dějin. Svou práci charakterizuje jako psychogram. Vychází zejména z osobnostní charakteristiky Beneše, vnější faktory poněkud ustupují do pozadí. Představuje politika, který, spolu s T. G. Masarykem, vytvořil samostatný čs. stát na troskách monarchie, jejíž rámec nepřerostl ani on, ani tento velmi vratký a "svárlivý" státní útvar. Nový stát zdědil smrtelné neduhy staré monarchie. Byl vlastně, podle autora, "ztělesněním neúspěchu nezralých čs. elit". Beneš samotný byl, podle něho, slaboch, který exceloval pod vedením výrazných osobností, avšak v době své samoty degradoval sebe i národ. Zasloužil se o stát, který nedokázal obhájit, a "dovedl Čechy a Slováky z nacistického do komunistického protektorátu". Pád železné opony byl také koncem jeho vize Československa jako mostu mezi Západem a Východem.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíGRUŠA, Jiří
NázevBeneš jako Rakušan
AutorJiří Gruša ; [překlad z němčiny J. Gruša a Mojmír Jeřábek]
PřekladatelJeřábek, Mojmír
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelBarrister & Principal
Rok vydání2011
Rozsah148 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran148
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87474-12-9
Cena235
Obsahová char. "OCH"G3a+
Obsah OCHuVnitřní politika a vnitropolitické události na území společného státu Čechů a Slováků do roku 1992. ČSR. ČSSR. ČSFR. Oborové slovníky, encyklopedie, bibliografie. Osobnosti. Dějiny.

Lístek

MARC
Náhledy
Beneš jako Rakušan