Kniha

Básníkovo jaro

Vydání: Mladá fronta 1958 | Jazyk: čeština | Signatura: B 13449 | Chci jiné vydání

Tato sbírka patří k autorovu vrcholnému dílu. Je naplněna hlubokou moudrostí a přes Sovovu těžkou chorobu plná víry a lásky k životu.

Více informací...

Omlouváme se, tento titul je v Městské knihovně v Praze nedostupný.

Zkuste štěstí v dalších českých knihovnách a hledejte nedostupné tituly na www.knihovny.cz.

KONTAKTUJTE NÁS
Básníkovo jaro

Další vydání

(2)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První část sbírky - Zázračný máj: není jen oslavou jara v přírodě, ale je to i radostné přilnutí ke všemu co roste, co žije, v čem tuší ruch světa, tvorbu a čin. V mnohých básních plných náladovosti vytváří básník intimní obraz svého rodného kraje. V druhé části sbírky - Pokojné výšiny: přichází ztišení. Místo předcházejícího jara nastupuje podzim a básník zesiluje složku meditativní a reflexivní. V závěrečném oddílu. - Chvíle pokory: věnovaném Karlu Tomanovi, slyšíme otevřeně přiznání, co trpkých zklamání a zničených ilusí Sova přestál.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSOVA, Antonín
NázevBásníkovo jaro
Podnázevverše z posledních let
AutorAntonín Sova ; [doslov Jiří Brabec]
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelMladá fronta
Rok vydání1958
Rozsah139 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran139
Doprovodný materiál
Název ediceKvěty poesie ;
Poznámka
Cena9
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPředjarní noc --; Prudká objetí --; Zrození zeleně --; Štěstí --; V předjarním ruchu --; Jaro --; Probuzení --; Jízdou --; Kraji, jenž vždycky jiný byl --; Stromy jsou v květu --; Jitrem --; V Květnou neděli --; Sváteční městečko --; Zpívající jitro --; Světlá noc --; Chvála chalupám --; Květen --; Hnízdo --; Před vzkříšením --; Nádherný den na výšině --; Cestou --; Takové ticho odpočinku v hloubi lesa --; Kout mezi lesy --; Dítě v trávě --; Rozmluva s létem --; Bouřlivý příjezd --; Roztoužené ženy --; V horách --; Nekonečné deště v horách --; Zahrada --; Pokojný večer --; V posledním slunci --; Podzim v duši zve k sobě děti --; Podzimní noc --; V prázdnu polí --; Jeseň --; Jdu posledním dnem hřejícím... --; Chalupa u cesty --; Kraj pod sněhem --; Hovor s městem --; Já dnes jsem citliv byl --; Ne, strachu nemám... --; Sloky osvobozeného člověka --; My a děti --; Kořist umění --; Rád sevřené mám, krátké sloky --; Ztracené záměry --; Vše chvílí šera usíná... --; Píseň o hodinách tvůrčích --; Návštěva soucitu --; Radostná píseň --; Duchový pozdrav --; Sloky --; Píseň --; Odevzdání --; Píseň o nepochopitelném --; Tak u srdce mi... --; Od člověka k člověku --; V záhonech nebes hvězdy kvetly --; Rád vytrpím --; Boží rybář --; Bolestné zjevení --; Stíny dávných sluncí --; Srdce --; Noclehářova úzkost --; Budoucímu básníkovi --; Novému umělci --; Předtucha --; Síla jednoho slova --; Píseň života i smrti --; Trávy na hrobě --; Já nikdy nechci dohotoven být --; Víra v život; Zázračný máj --; Pokojné výšiny --; Chvíle pokory; Doslov /

Lístek

MARC
Náhledy
Básníkovo jaroBásníkovo jaro