Kniha

Básnické spisy

Vydání: Akcent 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21209 | Chci jiné vydání

Svazek obsahuje kompletní dílo Otokara Březiny, tedy pět jeho sbírek, jeden nedokončený cyklus básní a konečně i verše nezařazené do žádného souboru.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Básnické spisy

Další vydání

(4)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Otokar Březina je dnes chápán jako představitel českého symbolismu a navíc i jako jeden z původců moderní české poezie. Ve svých básních se pokusil nalézt odpovědi na základní otázky o smyslu života, zároveň se do nich pokusil promítnout i vlastní myšlenkové, ne zřídka až vizionářské názory. Autor také dokázal sledovat nejrůznější proudy dobových evropských literárních směrů a stejně tak se dokonale orientoval i v kulturních dějinách. Získané znalosti mu sloužily jako bohatý inspirační zdroj, který poté uplatňoval ve svém díle jak v obsahové, tak i ve formální struktuře. Březina především vynikal ve své epoše zcela původní a neobvyklou obrazností, která byla navíc podpořena nejen bohatou metaforikou a hudebností, ale i hlubokým rozumovým poznáním. I proto například dospěl ve svých verších k názoru, že pozitivní vývoj lidstva je podmíněn jak vzájemným vztahem a pochopením mezi jednotlivými bytostmi, tak i fyzickou a duchovní činností, směřující ke stavbě dokonalejšího světa.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBŘEZINA, Otokar
NázevBásnické spisy
AutorOtokar Březina
VydáníVyd. v Akcentu 1
Měřítko
Místo vydáníTřebíč
Země vydáníČesko
NakladatelAkcent
Rok vydání2009
Rozsah256 s.
Durata
Vybaveníportr.
Rozměry21 cm
Počet stran256
Doprovodný materiál
Název ediceČeští kandidáti Nobelovy ceny
Poznámka
ISBN978-80-7268-617-9
Cena300
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiÓ sílo extází a snů... --; Moje matka --; Mrtvé mládí --; Žeh bílý světla... --; Přátelství duší --; Tichá bolest --; Vzpomínka --; Den výroční --; Modlitba večerní --; Podzimní večer --; Apostrofa podzimní --; Siesta --; Březen --; Vězeň --; Čas lije se... --; Svůj žal jsem položil... --; Motiv z Beethovena --; Agónie touhy --; Návrat --; Z věčných dálek... --; Návštěva --; Snad potom... --; Pohled smrti --; Vůně zahrad mé duše... --; Zapomenutí --; Znamení duše --; Lítost --; Vonné soumraky --; Slavný smutek --; Umění --; Ples věčných svítání... --; Ranní modlitba --; Tys nešla --; Vteřiny --; Proč odvracíš se, ó slabá? --; Legenda tajemné viny --; Slyším v duši --; Žalm ke cti nejvyššího jména --; Tajemství bolesti --; Vladaři snů --; Předtuchy --; Němé setkání --; Ó minulá, když smrti věčný pasát... --; Mýtus duše --; Nálada --; Podobná noci... --; Až sedneš za můj stůl... --; Vítězná píseň --; Mé dědictví položils... --; Svítání na západě --; Víno silných --; Vládnoucí... --; Královna nadějí --; Mučeníci --; Kde jsem už slyšel...? --; Modlitba za nepřátele --; Úsměv života --; Šťastní --; Noci! --; Bratrství věřících --; Poslední zrání --; Pohyb němých úst --; Město --; Bouře --; Píseň o slunci, zemi, vodách a tajemství ohně --; Magické půlnoci --; Dlouho stáli... --; Příroda --; Láska --; Letní slunovrat, New York --; Když z lásky tvé... --; Zpěv staletími bloudící... --; Stavitelé chrámu --; Vigilie --; Jsem jako strom v květu... --; Smutek hmoty --; Doupata hadů --; Nad všemi ohni a vodami... --; Zem? --; Zas ve vidění prorockém... --; Tělo --; Se smrtí hovoří spící... --; Apoteóza klasů --; Když nebe vaše okna ozáří... --; Svět rostlin --; Proroci --; Hvězd hasnou tisíce... --; Milost --; Země vítězů --; Pozdravujeme jaro! --; Chvíle slávy... --; Vedra --; Hudba slepců --; Bolest člověka --; Ruce --; Zpívaly vody --; Zpívaly hořící hvězdy --; Kolozpěv srdcí --; Dithyramb světů --; Tichý oceán --; Chvíme se nad mocí vůle --; Stráž nad mrtvými --; Šílenci --; Čisté jitro --; Místa harmonie a smíření --; Věčně znova... --; Ženy --; Odpovědi --; Jarní noc --; Čas --; Čižba --; Vše zachvátit... --; Píseň o věčném mládí --; Zpívala --; Žalm odcházejících pokolení --; Gigantské stíny --; Hlubiny bolesti --; Mýtus ženy --; Neděle svatodušní --; Na zemi růže nepřestávají hořet --; Nepřemožitelní rostem... --; Ztracení --; Tisíce srdcí pělo v srdci tvém --; Chvála samoty --; Skutek západu --; V úzkostech --; Když nápoj únavy... --; Sen jeden svítí... --; Skrytá láska; Tajemné dálky --; Svítání na západě --; Větry od pólů --; Stavitelé chrámu --; Ruce

Lístek

MARC