Mapa

Atlas compendiarius seu ita dictus scholasticus minor in usum erudiendae...

Vydání: excudentibus Hommanianis Heredibus 1753 | Jazyk: latina | Signatura: HF 24

Atlas světa odpovídající úrovni geografických znalostí poloviny 18. století detailně zpracovává především historické územní celky evropského kontinentu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Atlas compendiarius seu ita dictus scholasticus minor in usum erudiendae...

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Každý mapový list vybaven parergou, mnohdy velmi dekorativní, s uvedením názvu mapového listu. Titulní list vybaven drobnými mědirytinami erbů územních celků tehdejší Evropy (Anglie, Rusko, římský císař, Francie, Španělsko, Portugalsko, Švédsko, Uhersko, Neapol a Sicílie, Prusko, Trevír, Bavorsko, Braniborsko, Brunšvicko, Dánsko, Polsko, Čechy, Sardinie, Mohuč, Kolín, Sasko, Falc, Benátky, Švýcarsko, Turecko, Holandsko, Janov). Kromě klasických mapových listů obsahuje atlas rovněž mapu planet ("Planisphaerium Coeleste"), poštovní mapu Německé říše ("Post-Charte durch gantz Teutschland..."), mapu sluneční soustavy ("Systema solare et Planetarium"), list věnovaný geograficko-matematickým schematům ("Schematismus Geographiae Mathematicae,...") a mapu světa ("Mappe Monde,...") se zajímavě zobrazenými tehdy známými částmi Austrálie a Oceánie (v té době označovanými jako "Nova Hollandia" a "Nova Zeelandia"). Afrika, Amerika a Asie jsou v atlasu prezentovány pouze jedním mapovým listem celého kontinentu. Výjimkou je zobrazení Palestiny a okolních oblastí Blízkého Východu na samostatném listu. Virtuální katalog Karlsruhe, pro účely popisu byl použit záznam francouzského katalogu ABES www.sudoc.abes.fr). Z tohoto záznamu byl převzat rovněž údaj o nakladateli (resp. tiskaři), který je v uvedené podobě ("Excudentibus Homanianis Heredibus") uveden na titulním listě popisovaného exempláře, z dostupných zdrojů však nelze ověřit, zda se skutečně jedná o původce - vydavatele či o tiskařskou dílnu.

Popis
Čtenářská kategoriemapa
ZáhlavíHOMANN, Johann Baptist
NázevAtlas compendiarius seu ita dictus scholasticus minor in usum erudiendae...
AutorJohann Baptist Homann
Vydání
Měřítko
Místo vydání[Norimbergae]
Země vydáníNěmecko
Nakladatelexcudentibus Hommanianis Heredibus
Rok vydání1753
Rozsah[57] listů
Durata
Vybavení
Rozměry53 cm
Počet stran
Doprovodný materiál
Poznámka
Obsahová char. "OCH"E1b
Obsah OCHuMapy. Atlasy. Plány. Historické mapy a atlasy.

Lístek

MARC
Náhledy
Atlas compendiarius seu ita dictus scholasticus minor in usum erudiendae...Atlas compendiarius seu ita dictus scholasticus minor in usum erudiendae...