Kniha

Anonymní hebrejská kronika z raně novověké Prahy

Vydání: Academia 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21247

Český překlad kroniky, která líčí historii pražské židovské obce od konce 14. do konce 17. století (doplněný historickou studií).

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Anonymní hebrejská kronika z raně novověké Prahy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V rukopisné kronice, nalezené izraelským historikem D. Abrahamem roku 1978 v knihovně Amerického židovského teologického semináře v New Yorku, popisují neznámí autoři dějiny pražských Židů od r. 1389 (kdy v Praze došlo k velkému židovskému pogromu) do doby prvních Habsburků na českém trůně (poslední zpráva se týká 25. prosince 1707). Těžištěm vyprávění zůstává Praha a České království, ale autoři neopomíjejí ani širší kontext významných evropských událostí. - Samotný text kroniky doplňuje edice dvou krátkých martyrologických textů vztahujících se k životu židovské komunity v rozmezí první křížové výpravy a r. 1250. Součástí publikace je rovněž autorův historický úvod, mírně upravený pro českého čtenáře, a historická studie Markéty P. Rubešové věnovaná dějinám Židů v zemích Koruny české v daném období. Vedle klasických rejstříků (jmenný a místopisný) obsahuje kniha i historické rejstříky pohrom a vyhoštění, které postihly židovské obce v Evropě. Nechybí ani bibliografie primární a sekundární literatury.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíANONYMNÍ
NázevAnonymní hebrejská kronika z raně novověké Prahy
PřekladatelRubešová, Markéta Pnina
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2013
Rozsah150 s.
Durata
Vybaveníil., faksim.
Rozměry21 cm
Počet stran150
Doprovodný materiál
Název ediceJudaica ;
Poznámka
ISBN978-80-200-2261-5
Cena350
Obsahová char. "OCH"D5a4
Obsah OCHuPraha novověká. Přehledy pražských dějin 16. - 21. století. Praha za vlády Habsburků. České stavovské povstání v Praze. Pražská defenestrace. Bitva na Bílé hoře v Praze. Počátky občanské společnosti a dělnického hnutí v Praze.

Lístek

MARC
Náhledy
Anonymní hebrejská kronika z raně novověké PrahyAnonymní hebrejská kronika z raně novověké Prahy