Kniha

Anarchist

Vydání: Euromedia Group - Odeon 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21267

Výbor z celoživotní básnické tvorby českého autora veršů, divadelních her a překladů, živé publicistiky - zástupce skupiny tzv. "buřičů" - uspořádal a výmluvným titulem opatřil Vladimír Justl.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Anarchist

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Poezii tvořil V. Dyk po celý svůj profesní život (1897-1930), ne náhodou tedy odráží a snad i pomáhá formovat vývojové akcenty jeho společenských a uměleckých názorů. Romantizující ostře vyhrocené období mládí vrcholící skladbou Milá sedmi loupežníků přechází za 1. světové války v umělecky plně vyzrálé, upřímné a nezištné volání po národním sebevědomí (Země mluví). Překvapivě smířlivým tónem promlouvají verše z posledních let života (sbírka Devátá vlna) tehdy již národně demokratického senátora.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíDYK, Viktor
NázevAnarchist
AutorViktor Dyk ; [il. doprov. Pavel Piekar] ; [k vyd. připr. Vladimír Justl]
IlustrátorPiekar, Pavel
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelEuromedia Group - Odeon
Rok vydání2009
Rozsah127 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran127
Doprovodný materiál
Název ediceSkvosty poezie ;
Poznámka
ISBN978-80-207-1309-4
Cena159
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKrajina duše --; Pohádka --; Otázky --; Jdou chlady nocí --; Z polí se to temně kouří --; Plíží se večery, plíží se teskna --; A klidno vše --; Improvizace --; Já nevím, jaká ke mně bude zem --; Do mrazu květy vykvetly --; Česká ukolébavka --; V dny přišed smutné, oddal jsem se smíchu --; Kuplet didaktický --; Pan poslanec --; Hloupý Honza --; Subjektivismus --; Epigram --; Dojem --; Milá sedmi loupežníků --; Časové sloky --; Šedivý den na vsi --; Podzim snílkův --; Smutná píseň vesnického šprýmaře --; Verše smuteční --; Dramatický monolog --; Galantní píseň z tragédie --; Apostrofa --; Píseň podzimní --; Říjen --; Já byl jsem smutný --; V dnech nejistých --; To je ta vyvolená země --; Za krásné jarní noci --; Den dni se nerovná... --; Pršelo celý den --; Země mluví --; Apostrofa --; Zpěv noci 1. května 1918 --; Píseň noci 29. října --; Portrét staré galerie --; Píseň, kterou jsem slyšel podél cesty --; Makové pole --; Den v říjnu --; Oh, jak je zvláštní lesy jet... --; Píseň --; Dům smutku --; Dům chorých --; Dům vězňů --; Dům bláznů --; A jde-li tu poutník... --; Portrét milence z romantického dramatu --; Portrét bojovníkův --; Portrét revolucionáře --; Noc romantikova --; Prolog --; Elegie --; Listopadovým krajem --; Dluh chce se platit --; Píseň poutníka --; Neřekla ještě, co chtěla říci --; Poslání; O Viktoru Dykovi /

Lístek

MARC