Kniha

Agogh

Vydání: Československý spisovatel 1989 | Jazyk: čeština | Signatura: B 17382 | Chci jiné vydání

Jedna ze stěžejních sbírek významného českého básníka dvacátého století, která obsahuje verše z let 1969-1971, je autorovou reakcí na počátky normalizačního období.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Agogh

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Mikuláškova sbírka je dnes hodnocena jako poezie, naplná smutkem, děsem a beznadějí. Autor dokázal své základní téma, v němž se objevují motivy vzteku, úzkosti a strachu či až živočišných pudů, zpracovat jak formou mýtotvorných básní, tak i lyrických miniatur. Právě do oblasti bájí a legend odkazuje i titulní postava, která je nositelem pocitů znechucení ze situace, jež nastala a navíc se obává, že v budoucnosti se tento stav ještě více zhorší. "Je to postava proměnlivá, ne viditelná," hodnotí ji sám autor. "Je nenápadnější, ale stále se chce podobat člověku, obyčejnému člověku, kterého vzněcuje, znepokojuje i mučí tento neobyčejný lidský život." Agoghova trýzeň se neustále prohlubuje a propadá do povzdechů, v nichž se odrážejí samota a opuštěnost i ztráta schopnosti komunikovat. Toto znepokojení pak ústí i do Mikuláškových bolestných vizí s jezery krve a hromadnými hroby. A pokud autor tato zlověstná proroctví přece jen opouští, vzpomíná na zemřelé přátele nebo v drsných lyrických reflexích zobrazuje uhrančivým jazykem krutou a bolestně prožívanou něhu a lásku.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMIKULÁŠEK, Oldřich
NázevAgogh
Podnázev(verše z let 1969-1971)
AutorOldřich Mikulášek ; doslov Josef Peterka ; il. František Burant
IlustrátorBurant, František
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelČeskoslovenský spisovatel
Rok vydání1989
Rozsah84 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran84
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-202-0099-1
Cena13
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMetafora --; Noční květiny --; Variace pro hornu a trubku --; Ptáci --; Nedokončená --; Plátky --; Čistá práce --; Obřad --; Dusno --; Scéna --; Uhlem --; Pleonasmy --; Instrumentace --; Návody --; Zázraky --; Ostych --; Čas vína --; Chutnání --; Volným pádem --; Křehké věci --; Nahota --; Fantastický déšť --; Jen tak sobě pro radost --; Divoké víno --; Samovznícení --; Ženy na podzim --; Co říká malíř --; Zděšený láskou; Metafory --; Nekrology --; Fantómy --; Meandry

Lístek

MARC
Náhledy
AgoghAgogh