Kniha

Ach, ty matky

Vydání: Listen 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 66345

Soubor deseti povídek českých autorů, v nichž vystupují ženy ponejvíce v úloze matek či maminek a stávají se hlavní příčinou rodinných krizí, konfliktů a komplikací.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ach, ty matky

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jednotliví tvůrci většinou popisují situace, v nichž se ženy ocitají uprostřed neklidných a vyhrocených událostí. Tak je tomu například hned v první próze Michala Viewegha, kde právník Robert nabídne svému kolegovi Jeronýmovi, odcházejícímu do důchodu, aby se stal dědečkem jeho dvěma dcerám. Do děje však osudově zasáhne Robertova matka, takže jeho plán dostane zcela nové rozměry. Irena Obermannová zase zachycuje konflikt mezi matkou a její dcerou Adélou, jenž vcholí Adéliným odchodem k psychiatrovi. Petr Šabach s humorem a vtipem popisuje obavy i radosti typické, starostlivé vdovy, tchyně, maminky, babičky a zkušené kuchařky v jedné osobě, která se formou dlouhého telefonního monologu svěřuje se svými rodinnými úzkostmi a úspěchy své dceři. Petra Soukupová se pak zamýšlí nad tím, kam až směřuje matčina péče, jejíž předmětem se stává rozmazlený a nesamostatný třiatřicetiletý syn. Podobnými motivy a tématy, v nichž se ovšem ozývají někdy vážné až tragické tóny, se zabývají i další autoři (Jaroslav Rudiš, Irena Hejdová, Martin Reiner, Eva Hauserová, Josef Moník a Sára F.), kteří jsou v tomto výboru rovněž zastoupeni.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíACH
NázevAch, ty matky
Autor textuViewegh, Michal; Obermannová, Irena; Šabach, Petr; Soukupová, Petra; Rudiš, Jaroslav; Hejdová, Irena; Reiner, Martin; Hauserová, Eva; Moník, Josef; Sára F.
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníJihlava
Země vydáníČesko
NakladatelListen
Rok vydání2011
Rozsah171 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran171
Doprovodný materiál
Název ediceČeská povídka
Poznámka
ISBN978-80-86526-54-6
Cena229
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiPro Sabinu udělám všechno /; Do prdele /; Osobo, neběžely tudy děti? /; Co nejhoršího vám udělala vaše matka /; Greta /; Konečná /; Návštěva /; Milánek /; Krajina před bouří /; Konkurenční nabídka /

Lístek

MARC