Kniha

A verš slova namlouvá si...

Vydání: Vakát 2010 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21451

Rozsáhlý výbor z poezie významného českého básníka dvacátého století, vycházející u příležitosti stého narození této osobnosti české poezie.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
A verš slova namlouvá si...

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Editor Zdeněk Drahoš kromě ukázek z celoživotní Mikuláškovy tvorby zařadil do antologie i úryvky z básníkovy korespondence, jeho úvahy o literární profesi, dále pak fotografie, fragmenty z nejrůznějších studií, esejů i rozhovorů. Hlavním cílem však je představit Mikuláškovu poezií ze všech úhlů, v bohaté a rozmanité škále jeho uměleckých schopností, které i dnes podávají důkazy o autorově myšlenkové a smyslové síle, jakou své mimořádné dílo dokázal prostoupit. Mikulášek považoval život za "věčné drama" a tento atribut se pro něho stal příznačným i v samotném procesu vzniku jeho básní. Dokázal zachytit konflikty a sváry, odehrávající se v až na dřeň obnaženém nitru člověka, zaujmout čestný a přímočarý postoj ke světu i k jeho ohroženým hodnotám. A bylo pro něj samozřejmé, že při těchto soubojích, řečeno jeho slovy, musel procházet "bolestmi a radostmi, zoufalstvím a nadějemi" a uchopit život "v jeho střetání s protichůdnými a nepřátelskými silami", uprostřed nichž se on sám velmi často ocital "jako v palbě elektrických výbojů".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMIKULÁŠEK, Oldřich
NázevA verš slova namlouvá si...
AutorOldřich Mikulášek ; [výběr, uspoř. a dosl. a ed. pozn. Zdeněk Drahoš]
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelVakát
Rok vydání2010
Rozsah355 s.
Durata
Vybavenífot., faks.
Rozměry21 cm
Počet stran355
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87317-06-8
Cena299
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZáří --; Vzplanutí --; Růže --; Dotýkání --; I stojím, i čekám --; Šestý podzim --; Jen o listu --; Deštivý čas --; Mír milenců --; Zelené pyžamo --; Puls --; Zpověď --; Mamince --; Láska --; Krajem táhne prašivec --; Vyvolavač --; Chůze --; Výčitky --; Pokušení na Špilberku --; Krásné jho --; Všechno, vše je bílé... --; Ty kočko domácí, jež touláváš se ráda... --; Co je to rodný kraj? Pár topolů... --; Tak někdy bývá: co jsou platny básně!... --; Napij se ještě trochu kávy!... --; Třetí pohár --; Sedmý pohár --; Římské náměstí --; Les --; Malé klenotnictví --; Kremace --; Noční terasa --; S básní sám --; Vdovci --; Královské léto --; Pátý rozhovor bláznů --; Šokovaná růže (s delfínem) --; Tehdy --; Pláň --; Čas vína --; Poslední báseň --; Pampeluna --; Smrt milenců --; Legenda o Věstonické Venuši --; Metafora první --; Metafora druhá --; Metafora třetí --; Metafora pátá --; Plátky --; Zděšený láskou --; Ženy na podzim --; Instrumentace --; Scéna --; Utrpení starého Werthera --; Ars poetica --; A to je vše --; Číše --; Hrana za nás --; Magie --; Můra --; Lalija --; Pozůstalosti --; Milenci --; Dospívání --; Maska --; Listíčko --; Sólo pro jeden dech --; Podzimní elegie --; Plavuně --; Dopis múze --; La femme fatal --; Panu Gauguinovi --; Dávný obraz --; Mé dvanáctero --; Spící pár --; Nic moc --; Hamilkar --; Mé zoo --; Metafora sedmá --; Neslyšný zpěv --; Báseň --; Poezie; Doslov /

Lístek

MARC