Kniha

A noc je nahá černoška

Vydání: Dokořán 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21188

Nový výbor z písňových textů Jiřího Suchého obsahuje ukázky z autorovy tvorby, která vznikala od šedesátých let minulého století až do současnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
A noc je nahá černoška

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Antologie v uspořádání Marcely Turečkové dokazuje, jak ojedinělým zjevem se Jiří Suchý stal zvláště v oblasti písňových textů, které upoutaly pozornost několika generací. Hned v úvodní písni Noční song, která je vybraná z autorovy hry "Smutek bláznivých panen" a jejíž jediný verš dal vlastně název celému tomuto výboru, nalezneme všechny znaky, jež jsou příznačné pro autorův charakteristický rukopis: jde především o hravost a vtipnost, neobyčejnou lehkost i osobitý pohled na svět. Suchý umí dokonale pracovat s rýmovou formou, kterou navíc umocňuje mnohdy skeptickým pozorováním, jindy zase úsměvným laděním. Je až neuvěřitelné, že tímto stylem, jenž v sobě nese doslova "nabitou" jazykovou invenci, napsal Suchý přes tisícovku textů, které se dnes řadí nepochybně k tomu nejlepšímu, co u nás ve sféře slovesné tvorby v kombinaci s populární hudbou vzniklo. Tomuto tvrzení konečně odpovídá i těchto pár strof, v nichž je ukryt titul tohoto drobného a navíc i půvabného svazku: "Zdá se mi že jsem rohožka / Ležím na prahu pivnice / A noc je nahá černoška / A sen je zvadlá kytice".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSUCHÝ, Jiří
NázevA noc je nahá černoška
AutorJiří Suchý ; [il. Tereza Ješátková] ; [výběr textů a red. Marcela Turečková]
IlustrátorKodlová, Tereza
VydáníVyd. v Dokořán 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDokořán
Rok vydání2009
Rozsah105 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran105
Doprovodný materiál
Název ediceMocca : malá, ale silná káva ;
Poznámka
ISBN978-80-7363-253-3
Cena135
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNoční song --; Písnička pro kočku --; Dotýkat se hvězd --; Dovedu říkat mám tě rád --; Pramínek vlasů --; Klokočí --; Zčervená --; Kubistický portrét --; Klementajn --; Marnivá sestřenice --; Modrý džínsy --; Šišlala --; To je láska --; Růže růžová --; Surrealistická krajina --; Tereza --; Bludička --; Ach co já mu všechno šlohla --; Písnička pro Zuzanu --; Ach ta láska nebeská --; Ukrejvám rozpaky --; Už dávno nejsem dítě --; Včera neděle byla --; Vějíř --; Vím už co to znamená --; Bledá slečna --; Léta dozrávání --; Motýl --; Miláčku --; Na shledanou --; Proč ta růže uvadá --; Oči sněhem zaváté --; Dívka kterou zkazil svět --; Z mého života --; Já nejsem ničí --; Jak ti mohu dát co nemám sám --; Whisky dopita --; Hluboká vráska --; Krajina posedlá tmou --; Je dusno a těžko --; Čtyři věty --; Jiná si za to nechá platit --; Když jsem ti řekla --; Vyznání --; Život je pes --; Každej z nás měl někoho rád --; Barová lavice --; Bar --; Svítání

Lístek

MARC