Kniha

2 x 2 = 13

Vydání: Volvox Globator 2018 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24253

Svazek obsahuje kompletní básnickou tvorbu špičkového rakousko-britského koncertního pianisty Alfreda Brendela, pocházejícího z malé obce v severomoravském kraji - z Loučné nad Desnou.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
2 x 2 = 13

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Světově uznávaný klavírista Alfred Brendel, který se proslavil především vystoupeními, v nichž posluchačům bravurně zprostředkoval Mozartovy, Schubertovy a hlavně pak Beethovenovy skladby, je i cílevědomým básníkem, jenž pro svou poezii využívá nejen hudební náměty, ale i nejrůznější životní epizody. Bystře komentuje své postoje, s humorem konfrontuje vztah lidí a zvířat, s nadhledem zkoumá svět protikladů. Ve verších osvědčuje i jemný smysl pro humor, objevuje nápadité paradoxy a tyto postřehy pak sděluje s dávkou až uhlazené skepse. Básně jsou pro Brendela také prostorem, v němž vedle muzikálních motivů zaznívají i svébytná sdělení o lidském bytí, o pocitech stáří a stárnutí, přičem v nich nechybí jízlivá ironie či sarkasmus: "Před zrcadlem / se znovu vytvořím / uhnětu se jak se sluší a patří / protáhnu si nos / do oka vložím jiskru."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBrendel, Alfred
Název2 x 2 = 13
Podnázevsebrané básně
AutorAlfred Brendel ; z německého originálu s přihlédnutím k anglickým překladům Collected poems of Alfred Brendel: Playing the human game ... přeložil a ediční poznámkou opatřil Vít Janota
PřekladatelJanota, Vít
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelVolvox Globator
Rok vydání2018
Rozsah288 stran
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran288
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7511-422-8
Cena449
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.

Lístek

MARC