Kniha

Zimní dvůr

Vydání: Druhé město 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22288

Třetí sbírka současného českého básníka navazuje na linii autorovy předcházející tvorby, jejímž hlavním znakem jsou syrové vize malované v temně sugestivních obrazech.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Zimní dvůr

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Po patnáctileté pauze přichází Bohdan Chlíbec se sbírkou, jejíž verše stylisticky i obsahově vyznívají jako předobraz apokalyptického světa lidské existence. "Zimní dvůr" se v autorově podání mění v symbolické místo, na němž se odehrávají až anatomické obrazy rozkladu a zániku. Jakoby autor znovu a neomylně vstupoval do další temné komory, v níž shromažďuje černobílý kontrastní materiál k zachycení člověka ve stadiu ponižování, totálního ztroskotání a selhání. Jeho hrdina už nehledá a nečeká nic, nepřiblíží se teplu domova ani tehdy, když rozdělá oheň, neboť poté může čekat už jenom tmu. V některých verších se autor pokouší zachytit surovou atmosféru dětských domovů, ženských nemocničních oddělení či psychiatrických ústavů, převládající složkou je však ta část jeho poezie, kde úsporným perem, namočeným do nejtemnějšího inkoustu, kreslí sugestivní podobenství o strachu ze smrti, o úzkosti stahující hrdlo, o nemohoucnosti a neduživosti. Tyto autorovy představy jsou často spoutány náznakem epizodického příběhu, jenž většinou směřuje do tragicky vyhroceného závěru.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíCHLÍBEC, Bohdan
NázevZimní dvůr
AutorBohdan Chlíbec
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelDruhé město
Rok vydání2013
Rozsah47 s.
Durata
Vybavení
Rozměry17 cm
Počet stran47
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7227-336-2
Cena159
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiProlog --; Navečer --; Prosincová genesis --; Edelwild --; Cestou --; Myslivec: lupenka mu hoří v ksichtě... --; Cesta zmrzá, kluže, už byl v světle šmour... --; Návrat --; Lesní dvůr --; Nejprve se to vlije bezmála v nicotu... --; Inverze --; Chodívá svítit na zvonici --; Ústavní dřeviny --; Navečerní visitace --; Statné mládí --; Vánoční tajemství --; Ženské oddělení --; V jižním křídle, nad mrtvým ramenem... --; Ve výši očí... --; Týn --; Ve škole se zeptali mé dcery... --; Vertigo --; Závěr --; Domů --; Těžký den veze důvěrnost dvou přítelkyň... --; To mezi mraky přivláčí ze stran další glaukom... --; Patricijská famílie --; Nažloutlá pleť se jí už nehodí k paruce... --; Venuše --; Mytologie --; Hubertův ples --; Přišli si dupnout... --; V kavárně --; Námluvy --; Omyl --; Vaterland --; Holubičí povahy --; Stavby pro dobytek... --; Cikánské rody táhly na západ... --; Mefistofeliana

Lístek

MARC