Kniha

Ze starých mýdel

Vydání: Občanské sdružení H_aluze 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22544

Knižní debut mladé české básnířky je úzce spjat převážně s krajinou jejího dětství, kterou je město Přerov se svým okolím.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ze starých mýdel

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Vzpomínky na autorčin domov jsou psány až se sžíravou obrazností a dominují jim především portréty osob, s nimiž se Janele z Liků kdysi setkala. Vtiskly se jí do paměti natolik silně, že cítí potřebu znovu tyto "duchy" svého dětství vyvolat, vzkřísit je a dát jim literární identitu. Ať už to jsou dva kluci fackující se v průchodu, unavený a už zapomínající stařec či dokonce samotná autorčina matka, všichni zde vystupují z jakoby starobylých a oprýskaných rámů a zahoří v Janelině paměti jasným nebo naopak mdlým a komíhavým plamenem. Kromě těchto postav, často zachycených ve vypjatých polohách, představuje básnířka ve svých verších v rozmanitých záběrech i atmosféru města, jehož kontury se pro ni staly počátkem jejího životopisu a také symbolem lidského bytí i zániku.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJANELE z Liků
NázevZe starých mýdel
AutorJanele z Liků ; [ilustrace Janele z Liků a Hynek Jitro]
IlustrátorJitro, Hynek
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydání[Ústí nad Labem]
Země vydáníČesko
NakladatelObčanské sdružení H_aluze
Rok vydání2011
Rozsah47 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry19 cm
Počet stran47
Doprovodný materiál
Název ediceH_aluze
Poznámka
ISBN978-80-904473-7-0
Cena55
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNárodopisné štuk z mého kraja --; Že nám tu solí rána z komínů --; Dědci a děti se nebijou --; Teče ti sádlo starý Soldánový --; Luhoval čaj v sklinkách od okurek --; Vesnický měsíc --; Světloplach křídových rozumů --; Mlčí máci --; Baronet a Cecillé --; Můžeme se domluvit --; Usnula, v bárce z bílých mušlí --; Noční pláče --; Z krásy dítěte se předurčenost pro špatnost málokdy pozná --; Psice --; V cukrárně nad útulkem andělů --; Garsonka (Z prameniště úžerníků) --; Poslední rozptýlení --; S mrtvými věcmi živé divadlo --; Sentiment věčně včerejšího --; S vyloučením veřejnosti --; Už týden přes síťku v přízemních oknech --; Peleš lotrovská --; V zahradě myšlenek příležitostného vraha --; Svědectví dcery matky Jany H. --; Aul --; Déden Anne

Lístek

MARC