Kniha

Větrní

Vydání: Petrov 2005 | Jazyk: čeština | Signatura: B 19906

Třetí sbírka současného básníka a germanisty, nositele Ortenovy ceny, obsahuje verše, jejichž základním tématem jsou motivy z cest po Čechách i po Evropě.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Větrní

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Zcestná" poezie Radka Malého si však v žádném případě neklade nárok přinášet nové cestopisné poznatky. Zdá se, konkrétní místa či města, v nichž se autor zastavil, mají pro něho inspirativní význam spíše ve smyslu rozvíjení meditativního charakteru veršů a vůbec se mu nestávají zdrojem pro zachycení atmosféry dané lokality. Pro básníka je dále příznačná práce s vyhraněnými stylistickými prostředky, jejichž základem je přímý, klasický rým, objevující se občas i ve vnitřní podobě. Touto formou usiluje autor o co nejdokonalejší sdělení, namalované temnými, melancholickými tahy, prozrazujícími jeho obdiv k ranému expresionismu, z něhož přebírá groteskní škleb, ostré střihy nebo záměrně zdůrazněný patos.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMALÝ, Radek
NázevVětrní
Podnázev(zcestné verše)
AutorRadek Malý ; [dosl. Ludvík Kundera] ; [il. Magdalena Chumchalová]
IlustrátorChumchalová, Magdalena
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelPetrov
Rok vydání2005
Rozsah103 s.
Durata
Vybavení
Rozměry23 cm
Počet stran103
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-7227-227-6
Cena125
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiJakýpak doma --; Nad mořem zahrady --; Vorstadt; Nástupiště 3., 4. kolej... --; Pod Prahou --; Žižkove životů Nahóru dólu --; Na Hradě visí vlajka na půl žerdi --; Šepot zní boskovickým ghettem... --; Nálada jako na Kursku... --; Kam složí hlavu, kdo bezhlavě bloudí... --; Umbra vitae --; Tak v téhle židovské čtvrti... --; Kolik už bohů ztrapnilo se v nebi... --; Na prašné cestě houf hnědých slepic... --; V 16.06... --; Oradea --; Hlas hrdlic teskný. V lahvi hnědé víno... --; Sloky z října 2002 --; Havrani krouží nad Belvedérem... --; Mlha --; Čas dospěl k vodce... --; Soumrak je zelený jak oči kurtizány... --; Soumrak --; Je první listopad. Doklinkal umíráček... --; Všechny ty hroby jsou tu jako nové... --; Nad město vyplula gondola měsíce... --; Zahrady Boboli... --; Záblesky --; Oněměla mi flétna vprostřed písně --; Z ostrova odplouvá poslední loď... --; Avignon - hrací strojek. Mlýnek na noty... --; Svíravé šírání Trnová koruna... --; Au revoir --; Zkřivené halouzky Slepičí pařátky... --; Číňanky cvičí na trávníku taj-či... --; Z kaluže holub vajgly vyzobává... --; Rozžali v parku lampy. Ti si dali... --; Zhavraněl den --; K + M + B --; Pes čurá na sníh... --; Tři básně na Lunu... --; Nedělní rána rozvoněná zvonem... --; Každou noc touhle dobou jezdí... --; Blesk švihnul do vody. Trošku to praštělo... --; Noc tato dáma je a kouří... --; Plaménky pnou se po rozpadlém plotě... --; Jákob Jakoboj --; Ech Měsíc visí nad cihelnou... --; Velký je Re a malá naše víra... --; Na nebi vymeteno... --; Na podzim není ani smrt tak hrozná... --; Říjen je v říji Vše shazuje listy... --; Skoro snad --; Měsíc jak balón z verneovky... --; A kdyby v olomouckým orloji... --; Zas moje město podminovali... --; Bojím se jako pes ohňostroje... --; Sloky z února 2003 --; Zas kdosi hoří na náměstí... --; Po druhé sklence vermutu... --; Dnes před úsvitem začala zas válka... --; Vorstadt Schnobolin --; Nad tůní netopýří honí hmyz... --; Prší a je to hrůza, co se děje... --; Zelené nebe padá na předměstí... --; Je Měsíc nad čističkou jak perla v kýblu hoven... --; Do větrů den se rozeštval a zbyly... --; Nad městem hekají barokní oblaka... --; Opilé stromy vrávorají v parku... --; Nad dómem měsíc jak gotická madona... --; A Luna plivla stříbro do střech dómů... --; Zapadnout někam za obzor... --; Vorstadt Neustift --; Árijské slunce praží na Sudety... --; Mlhavo. Slunce - slabozraký opat... --; Na pláži bláznů pár sluní se na dece... --; Liriodendron tulipifera; Na cestu /

Lístek

MARC
Náhledy
VětrníVětrní