Kniha

Týdny

Vydání: Dauphin 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22827

Básnická prvotina pražské nakladatelské redaktorky a recenzentky se v šesti kapitolách soustředí na proměny životních vjemů a pocitů, odehrávajících se v čase plynoucích týdnů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Týdny

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Olga Stehlíková rozprostřela svou sbírku do šesti oddílů, které pojmenovala podle jednotlivých dnů v týdenním období (chybí zde pouze neděle - snad proto, že v den pracovního klidu se toho moc neděje?). Množné číslo v titulu dává tušit, že všechny čtyřiadvacetihodinové etapy, ty předcházející i ty, co teprve přijdou, jsou vlastně stereotypními rituály, které se cyklicky opakují. Může zde ale existovat i propojení mezi odlišnými dojmy a událostmi, k nimž došlo v různých časech, které se změnily ve vzpomínky a jejichž souvislost tkví právě v tom, že se odehrávaly kdesi v zasutých, přesto ale konkrétně prožitých dnech v týdnu, od pondělí do soboty. A může jít i o symboly, které v drsných metaforách typizují lidské konání a chování. Básně v sobě nesou i epizodické zápletky, leckdy záměrně sklouznou i do částečné prozodické podoby a snad proto jsou některé z nich s nadsázkou označeny v závorce určitým literárním žánrem (utopie, detektivka, romance apod.). Samotné verše pak jsou zaznamenány neotřelým, mnohdy lyrickým, jindy ale neuhlazeným, řezavým jazykem, který zvýrazňuje a zvláště detailně přibližuje úskalí situací, v nichž se člověk denně ocitá a jejichž prostřednictvím se dostává do sféry osobních proher, blíže ke lhostejnosti a zklamání.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSTEHLÍKOVÁ, Olga
NázevTýdny
AutorOlga Stehlíková
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelDauphin
Rok vydání2014
Rozsah119 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran119
Doprovodný materiál
Název ediceČeská slova
Poznámka
ISBN978-80-7272-652-3
Cena228
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPondělí --; Úterý --; Středa --; Čtvrtek --; Pátek --; Sobota; Pondělí --; Olga --; Gorgona dyftýn --; Dušičky --; Prales --; Tadam tadam --; Kurvik --; Grand --; Prudký ston... --; Ještě Motol, ještě Krč --; Doma nikdo není --; Hory ve středu --; Nedívej se na mě... --; Ještě mě nepouštěj... --; Plynou ze rtů tak podivně, neznámě, překvapeně... --; S jakou nadějí ti asi visí šaty ve skříni... --; V domě naproti se právě objali... --; Když odhalíš stud, přkryju vás teplem... --; Pravé ucho --; Babičky --; Báseň, prosím, ať je aspoň trochu trapná... --; Každou středu u nás --; Chodí do chladu chrámu... --; Nejkrásnější rybka --; Sestry --; Nedělní odpoledne --; Zapíjíme udržovanou domácností... --; Okutears --; Nedá ti to, podíváš se... --; Odpoledka --; Život byl prázdný --; Strašnice --; Jednotná intenzita péče --; Andílek --; Vyrostou --; Slabiny --; Z práce --; Žák páté třídy v doprovodu rodičů --; Ty --; Spíš

Lístek

MARC