Kniha

Tři figury posedlosti

Vydání: Karolinum 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: L 19124

Fiktivní anamnézy literárních textů. Starobinski vychází z historicky i žánrově rozdílných typů literárních památek (starořecká tragédie a epos, novozákonní evangelický text) a dokonce médií.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Tři figury posedlosti

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První kapitola tak podává podrobnou interpretaci Sofoklovy tragédie Aiás, neprávem opomíjené hry, která – jak zdůrazňuje a předvádí Starobinski – osvědčuje zvláště jemné a strukturované porozumění pro motivaci sebevraha. Druhá kapitola patří epizodě vyhnání démonů z posedlého v Gerase podle Markova evangelia; démoni vstoupí do prasat a ta se vrhnou do moře. Starobinski epizodu pojímá jako vzor Ježíšova spásonosného díla, jak je podáno v evangeliích, a odhaluje na něm celkové strategie evangelijního textu. V závěrečné stati patřící obrazu Noční můra je pak probíranou podobou ztráty rozumu zlý sen. Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSTAROBINSKI, Jean
NázevTři figury posedlosti
AutorJean Starobinski ; [z francouzského originálu přeložil Martin Pokorný]
PřekladatelPokorný, Martin
Vydání1. české vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelKarolinum
Rok vydání2014
Rozsah133 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran133
Doprovodný materiál
Název ediceLimes
Poznámka
ISBN978-80-246-2268-2
Cena150
Obsahová char. "OCH"L2a2
Obsah OCHuVyšší psychické procesy (pozornost, paměť, obrazotvornost, myšlení, intuice). Spánek. Hlubinná psychologie. Psychoanalýza. Psychopatologie. Autosugesce. Parapsychologie. Zvláštní duševní stavy a procesy (hypnotismus). Holotropní dýchání. Návraty do minulých životů (reinkarnační regrese).

Lístek

MARC
Náhledy
Tři figury posedlosti