E-kniha

Tonoucí stíny

Vydání: Městská knihovna v Praze 2016 | Jazyk: čeština

Sbírka veršů klasika české poezie, pocházející z roku 1933, je baladickou reflexí zamýšlející se nad proměnami lidského údělu.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Tonoucí stíny

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Tonoucí stíny" (1933) jsou napsány v období třicátých let, v nichž je básnická tvorba Josefa Hory ponejvíce charakterizována jako "poezie času a ticha". Hora se navíc pokouší atmosféru této doby zvýraznit i mnohdy sociálními baladami, které vycházejí z dobové problematiky a v lyrických tónech poukazují a staví lidský úděl do pozice, v níž se střídají motivy lásky a smrti. Vedle těchto prvků dokáže Hora ve svých verších zobrazit i pocity samoty, úzkosti a obav nebo marnosti a zmaru.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíHora, Josef
NázevTonoucí stíny
AutorJosef Hora
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2016
Rozsah1 online zdroj (73 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran73
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-271-5; 978-80-7532-270-8; 978-80-7532-272-2; 978-80-7532-273-9
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiBalada bílé noci --; Balada v hnědi --; Noční host --; Balada o zrádném pokušení --; Balada světoběžníkova --; Šli jsme kol celého světa --; Rok co rok --; V osamění --; Ze tmy --; Neděle --; Básník a svět --; Nad Faustem --; Balonek nad parkem --; Víno --; Znova --; Léto --; Mísa ovoce --; Jeden den --; Mléčná dráha --; Vzpomínka --; Zima --; Vlaky --; Vlaky --; Daleko --; Hasnoucí den --; Jako by tu byl --; Zvony --; Válka --; Ulice --; Tvář --; Spát --; Nahý smích --; Sever --; Vzpomínka --; Žebráci --; Hřbitov v Boru --; Země Dostojevského --; Nad městem --; Kříž

Lístek

MARC