Kniha

Stolek s citróny

Vydání: Plus 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 78001

Soubor jedenácti povídek významného autora současné britské prózy, který v nich s ironií i soucitem sleduje nenaplněné životy svých hrdinů, spějící k různorodým koncům.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Stolek s citróny

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Julian Barnes rozprostřel dějiště svých povídek do rozmanitých zemí a historických epoch, ty ale tvoří jen měnící se kulisy k osobním, hluboce intimním příběhům nenaplněných tužeb, tragikomických neporozumění i neodvratného spění ke smrti. Autor dokáže nahlédnout do určujících stránek životů svých hrdinů ve výmluvných znacích. V jedné z povídek se například životní příběh vyjeví ve třech návštěvách u holiče v různých obdobích, v jiné se symbolem nepodařeného milostného vztahu stane neodvyprávěná historka. Společným jmenovatelem Barnesových příběhů je jemná tragika "nedotažených" životů, smutné i groteskní míjení ve vztazích a dialozích, které jsou každou ze stran vnímány jinak, a především neodvratnost životního konce, o němž bývá zvykem hovořit u "stolku s citrony" v další z povídek. Nesentimentální soucit spojený s neútočnou ironií, zvláštní melancholická poetika trapných situací, které se stávají životními výhybkami k nechtěným tratím - tím vším tu autor upomíná na svého velkého předchůdce Grahama Greena, na dílo A . P. Čechova, ale i třeba na Trapné povídky Karla Čapka.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBARNES, Julian
NázevStolek s citróny
AutorJulian Barnes ; přeložil Viktor Janiš
PřekladatelJaniš, Viktor
Vydání1. vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelPlus
Rok vydání2015
Rozsah242 stran
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran242
Doprovodný materiál
Název edicePestrá řada soudobé prózy ;
Poznámka
ISBN978-80-259-0421-3
Cena269
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiStručné dějiny holičství --; Příběh Matse Israelssona --; Co ty všechno nevíš --; Hygiena --; Znovu ožít --; Na stráži --; Kůra --; Znalost francouzštiny --; Apetýt --; Zahradní klec --; Ticho

Lístek

MARC