Kniha

Sám všechen život býti

Vydání: Dybbuk 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22406

Antologie z básnického díla dnes již téměř zapomenutého autora Jana Opolského obsahuje ukázky ze všech jeho sedmi sbírek veršů, které napsal a vydal v letech 1899-1936.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Sám všechen život býti

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Básník Jan Opolský se ve svých sbírkách představuje jako stoupenec symbolistického proudu, do něhož vnášel jak melancholické tóny, tak i temné barvy smutku s pocity bezvýchodnosti a pomíjivosti života. Tyto emoce zachycuje autor v záměrně pateticky zvoleném duchu, z něhož lze zřetelně rozpoznat vliv a inspiraci barokním literárním obdobím. Opolský v básních nezapře ani určitou vizionářskou obraotvornost, kterou propojuje se zamyšlenou tváří podkrkonošké krajiny, z níž pochází. Příroda této oblasti často vytváří i pochmurné kulisy pro ztvárnění stavů společenské vykořeněnosti i pro zdůraznění tragických a baladických motivů. Opolského poezie vyniká melodikou a hudebností, přísnou prací se stavbou rýmu a konstrukcí samotného verše. Tyto znaky lze také charakterizovat jako autorovu úpornou snahu po dokonalém a vytříbeném výrazu, v němž dospěl i k natolik efektivnímu a virtuóznímu projevu, že se o něm pochvalně vyjádřil i F. X. Šalda.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíOPOLSKÝ, Jan
NázevSám všechen život býti
Podnázev(výbor z díla)
AutorJan Opolský ; [edičně připravil a doslov napsal Petr Fabian]
VydáníVyd. tohoto souboru 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDybbuk
Rok vydání2013
Rozsah122 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran122
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7438-088-4
Cena149
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiSvět smutných --; Klekání --; Jedy a léky --; Pod tíhou života --; Dědictví --; Hory a doly a lesy --; Čtení z hvězd a obelisků; Nálada --; Když vynesli jej... --; Prastaré lesy --; V mrtvinách... --; To byly noci! --; Idea --; Okamžik letu --; Konec balady --; Ďábelská sonáta --; V nemoci --; Postní píseň --; Finis --; Jezero --; Nálada stará --; V koupeli --; Cesta --; Na Griegův "Eroticon" --; Město --; Konfirmace --; Uprchlík --; Běda --; Rybník bravný --; Za lodí --; Těžká noc --; Melancholie --; Posel --; Prales --; Chléb náš vezdejší --; Robespierre --; Upomínka --; Šeření --; Ticho --; Rokoko --; Ranní prospekt --; Svědomí --; Bouře --; Byl říjen už... --; Píseň raněných --; Večerní lesy --; Mlčenlivé království --; Chvilka noční --; Poslední hodinka --; In vino veritas --; Sebeklamy --; Převoz --; Západ --; Nová země --; Vyznání --; Mlýn --; Po západu --; Hory --; Noc u děťátka --; Černý les --; Vězni --; Jed samoty --; Němý slavík --; Tiché lesy --; Hluboko v lesích --; Hřbitůvek --; Rokle --; Bolest --; Tmy --; Bílé ruce --; Apokalypsa --; Měsíc --; Aubrey Beardsley --; Večerní pastel --; Reflex --; Fatum; Jsem rodák mrtvého, však největšího světa.. /

Lístek

MARC