Kniha

Ráj na zemi

Vydání: Triáda 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 66633

Soubor deseti romských pohádek, které autor napsal na základě vyprávění svého dědečka ze severovýchodního Slovenska, provázejí celostránkové ilustrace.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ráj na zemi

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor napsal pohádky ve svém rodném humennském nářečí romštiny a poté je překládal do češtiny. Jedná se o ukázku převodu slovesného umění do psané podoby. Kniha obsahuje pohádky legendární (o stvoření světa), novelistické i kouzelné. Nechybí ani pohádky veselé. Ve všech se prolínají motivy z mytologie (putování šamanů či kouzelníků), motivy z iniciačních obřadů (zabití draka) i motivy, které mají svůj původ v postavení Romů ve společnosti (křivda i vzpoura proti gadžům). Kniha vychází z podporou Ministerstva kultury ČR. V předmluvě autor vzpomíná na svého dědečka a na jeho vyprávění, v závěru knihu doplňuje doslov Z. Andrše a rejstřík romských přezdívek a jmen pohádkových bytostí.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíDEMETER, Gejza
NázevRáj na zemi
Podnázevromské pohádky
AutorGejza Demeter ; ilustrovala Martina Špinková ; [k vyd. připravil, doslov napsal a rejstřík sestavil Zbyněk Andrš]
IlustrátorŠpinková, Martina
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelTriáda
Rok vydání2011
Rozsah246 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry22 cm
Počet stran246
Doprovodný materiál
Název ediceDelfín ;
Poznámka
ISBN978-80-87256-51-0
Cena346
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiRáj na zemi --; O princezně "veliké kobře" --; O princezně Jolance --; O prolhaném, ale chytrém zloději Bajcúrovi --; O hloupém Pipinovi --; O zapomenutém čertovi --; O Kovčákovi --; O Marianovi --; O Jančovi Dubovém --; O Raklorovi; Ráj na zemi Gejzy Demetera /

Lístek

MARC