Kniha

Povídky malostranské

Vydání: Dobrovský 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 72059

Společné vydání dvou klasických povídkových sbírek, napsaných významným českým prozaikem, básníkem a novinářem v průběhu šedesátých až sedmdesátých let devatenáctého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Povídky malostranské

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Arabesky" (1864) představují sbírku beletristických próz, v nichž do popředí nevstupuje děj, ale jednotlivé postavy a jejich charakteristické rysy. Vypráví o osudech vyděděnců ze středních a nejnižších společenských vrstev a realisticky zobrazuje tehdejší mezilidské vztahy a sociální poměry. Příběhy zobrazují i autorův ironický postoj ke konvencím a umožňují rozvinout základní protiklad mezi afektovaným vnějškem lidí a jejich vnitřní prázdnotou. Co bylo pokládáno za vznešené, odhaluje Neruda jako groteskní, zatímco svět prózy povyšuje do roviny dramatického osudu. "Povídky malostranské" (1878) jsou na jedné straně prodchnuty láskou a úctou k prostým lidem či hlubokým soucitem s chudými, slabými a stále ponižovanými obyvateli nuzných malostranských příbytků, na druhé jsou však odsouzením nadutých a bezcitných maloměšťáků, kteří je ponižují. Kniha je jedinečná nejen uměleckou bravurou, ale hlavně hlubokým pochopením pro nelehký osud drobných figurek svérázné pražské čtvrti, v níž Neruda dlouhá léta žil a jejíž neopakovatelnou atmosféru vykreslil s mistrovskou přesvědčivostí.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíNERUDA, Jan
NázevPovídky malostranské
PodnázevArabesky
AutorJan Neruda
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDobrovský
Rok vydání2013
Rozsah466 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran466
Doprovodný materiál
Název ediceOmega
Poznámka
ISBN978-80-7390-042-7
Cena199
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiArabesky --; Různí lidé; Týden v tichém domě --; Pan Ryšánek a pan Schlegl --; Přivedla žebráka na mizinu --; O měkkém srdci paní Rusky --; Večerní šplechty --; Doktor Kazisvět --; Hastrman --; Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku --; U tří lilií --; Svatováclavská mše --; Psáno o letošních Dušičkách --; Figurky --; Byl darebákem --; Blbý Jóna --; Z paměti kočujícího herce --; Erotomanie --; Franc --; Starý mládenec --; Štědrovečerní příhoda --; U okna --; Pražská idyla --; Z notiční knihy novinkářovy --; Páně Kobercova ženitba --; O loretánských zvoncích --; Den a Noc --; Kassandra --; "Ty nemáš srdce!" --; Mému vrabci --; Papoušek --; Z povídek měsíce --; Z tobolky redaktorovy --; Kuplet oněginský --; Kuplet oblomovský --; Krátké "Les Confessions" kohokoliv z nynějších českých Jean-Jacků --; Pan manžel --; Dítě --; Silueta --; Byl? --; Vampýr --; Andílek --; Dvanáctý --; V Izmírském chobotu --; Thersités --; Noclehář --; Improvizátor --; Římanka --; Fraňo --; Beneš

Lístek

MARC