E-kniha

Pan Twardowski

Vydání: Městská knihovna v Praze 2018 | Jazyk: čeština

Druhá sbírka polsko-českého básníka, publicisty a překladatele těží z námětu pověsti o panu Twardowském, která je vlastně polskou variací faustovského motivu.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Pan Twardowski

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Bogdan Trojak zpracoval téma polské pověsti převážně pomocí básnických dialogů, v nichž se snaží zachytit věčný svár mezi člověkem a hranicemi jeho možností a poznání. Báje o panu Twardowském se pro Trojaka stává příležitostí, aby se pozastavil u dávných, pohansky magických obrazů, jejichž odlesk se ovšem přenáší do současnosti. Neboť i dnešní svět v sobě nese znamení zázraků a zjevení, v nichž se odrážejí dávné události a příběhy, jež podobně jako v případě pana Twardowského, skrývají motivy úporně vynakládaného úsilí, jež je však v konečném důsledku naprosto bezvýchodné a neúspěšné. Skladba je napsána vyhraněným básnickým rukopisem, do něhož jsou vloženy i slova z jazyka našich sverních sousedů, což na autora prozrazuje, že pochází, žije a pohybuje se na česko-polském pomezí.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíTrojak, Bogdan
NázevPan Twardowski
Podnázev1998
AutorBogdan Trojak
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2018
Rozsah1 online zdroj (48 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran48
Doprovodný materiál
Název ediceSoučasná česká poezie
Poznámka
ISBN978-80-7587-843-4; 978-80-7587-842-7; 978-80-7587-844-1; 978-80-7587-845-8
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiJá a Bella --; Zahrada Karla Tonowského --; Juliánov --; Jan Smrt ční obkročmo na živém plotě --; Horkost --; Dům --; Oldřichův dvůr --; Dalilo --; Noc pod Girovou --; Řeka --; Sad. Vigilie --; Dialogus cum lacrima --; Rámovka --; Ráno na verandě --; Vysoká smrková vazba --; Před dílnou --; Intermezzo --; V noční dílně --; Epilog --; Poledne v oboře --; Natálie Bella --; Růženečkáři --; Otto Lilienthal; Noc v polouvsí --; Gutský Daidalos --; Růženečkáři

Lístek

MARC