Kniha

O čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové

Vydání: Paseka 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 74180

Osm povídek současného amerického uznávaného prozaika tvoří kolekci příběhů, jejichž postavy prožívají nejrůznější etické konflikty, snaží se dosáhnout ztracené duchovní rovnováhy nebo hledají svou identitu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
O čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pro Nathana Englandera je charakteristické nejen kombinovat ve svých prózách poněkud výstřední jednání hlavních hrdinů s psychologickými prvky, ale postavit je navíc i do situací, v nichž jsou nastoleny určité morální problémy, které jsou mnohdy vyprávěny s lakonicky humorným nadhledem. Tato koncepce je třeba naznačena hned v úvodní povídce, která vypráví o setkání dvou přítelkyň po téměř dvaceti letech. Zatímco Lauren vyroste v ortodoxní vyznavačku chasidského způsobu života, Debbie (u níž se tato schůzka koná) zůstane v New Yorku a její víra je o poznání vlažnější. Původně kamarádské shledání (i díky alkoholu a nalezené marihuaně, patřící Debiinu synovi) se však brzy změní v bizarní a až nactiutrhačský rozhovor, jenž nakonec prozradí paranoidní Debiinu obavu z příchodu druhého holocaustu, proti němuž se brání vybudováním podobného úkrytu, jaký kdysi používala Anne Franková. Dalšími znaky Englanderových příběhů jsou také častá využívání a zdůrazňování protikladů, propojení vzpomínek s vizemi do blízké budoucnosti, humanita i filozofické úvahy, zamýšlející se nad postavením židů v moderním světě.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíENGLANDER, Nathan
NázevO čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové
AutorNathan Englander ; [z anglického originálu přeložili Petr Fantys], [Dominika Křesťanová]
PřekladatelFantys, Petr; Křesťanová, Dominika
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha ; Litomyšl
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2014
Rozsah227 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran227
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7432-428-4
Cena249
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiO čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové --; Dva pahorky --; Jak jsme pomstili Blumovy --; Peep show --; Všechno, co vím o své rodině z matčiny strany --; Tábor --; Čtenář --; Pro mladé vdovy ovoce zdarma

Lístek

MARC