Kniha

Mare

Vydání: Druhé město 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22200

Sbírka veršů renomované české básnířky a prozaičky je osobitou výpovědí, v níž se intimní rovina pozvolna přesouvá k témeř existenciálním úvahám a vizím o tom, kam spěje současný svět a civilizace.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Mare

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sylva Fischerová zachovává i v této sbírce filozofický a duchovní charakter své poezie, zdá se však, že tentokrát ji posouvá do dalších neprobádaných jazykových zákoutí a významových podobenství. "Mare" je latinským ekvivalentem pro moře a tento bezedný a svým způsobem nekonečný prostor jakoby zároveň vymezoval i hranice autorčiných úvah. Vždyť ani intimita, která je stěžejním tématem první části tohoto souboru ("Oranžové rybičky ve Valdštejnské zahradě"), nemá své pevné zázemí a nestává se zakotveným opěrným bodem, o nějž se lze opřít v případě potřeby. Milostná rovina se v autorčiných verších přetavuje spíše do polohy otázek a pochybností, v níž "všecko se nakonec přetočí" a zůstanou snad jen rozporuplné vzpomínky, v nichž se autorka cítí "napuštěná jedem a láskou". Do druhého oddílu ("Mare") pak zařadila autorka básně, které jsou kontrastním portrétem současného světa, vykresleném sice v podmanivých, ale nelichotivých konturách. Je to místo, které je příliš nahé a zranitelné, v němž je vše přemalováno a "zasemeněno symboly" a budoucnost je značně nejistá.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíFISCHEROVÁ, Sylva
NázevMare
AutorSylva Fischerová
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelDruhé město
Rok vydání2013
Rozsah64 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran64
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7227-330-0
Cena199
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiOranžové rybičky ve Valdštejnské zahradě --; Mare; VSJ --; A pak už ani výčitky... --; Ale řeč... --; A jednou snad přijde ráno... --; Existuje v duši... --; Já jsem já --; Hydra z malch denních chobotnic --; Hranice mezi šílenstvím a zdravím... --; Všechny ty domy v zahradách... --; Sousedka kontroluje zamčený dveře... --; Hříchy se kupí a cyklí... --; Matky --; Sen --; Stavebnice --; Technické věci --; Palácová past --; Jako na saních --; Lžíce na nabírání prázdnoty --; Věty --; Vždycky je to něco jako zmrtvýchvstání --; Cos opravdu miloval --; Vyměřovací loď a máslové koláčky (Praha-Evropa) --; Proti popisu --; Přes mříže --; Dnes, jak? --; Žaludek duše --; Návrat? --; Rychlost --; Hněď kávových zrn, hněď obou Amerik --; Promluv slovo promluv řečí! --; Poznání --; Ubraz světa - barbarský horizont --; Dech života --; Mare

Lístek

MARC