Kniha

Maminka

Vydání: Albatros 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23369 | Chci jiné vydání

Kniha veršů, inspirovaných postavou básníkovy maminky, je zároveň vzpomínkou na bezstarostná dětská léta i na půvab a kouzlo harmonického domova. Vychází s ilustracemi Jany Kiselové-Sitekové.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Maminka

Další vydání

(7)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V pravidelném rytmu, v poklidném tempu a v něžné melodičnosti plynou verše Jaroslava Seiferta, které jsou ohlédnutím za bezpečím domova a poděkováním té, která tyto jistoty chránila a dokázala vtisknout prostředí, v němž básník vyrůstal, pečeť krásy a laskavosti. Sbírka, kterou Seifert napsal již ve zralém věku (1954), je křehkým lyrickým vyznáním, jemuž dominuje synovská láska, všednodenní maličkosti i rodinné zázemí, do něhož se autor neustále vrací. A pokaždé tu v oslnivém světle září člověk, v jehož srdci je zakódována dojemná péče a starostlivost o své nejbližší. Spontánní básníkova výpověď je i nostalgickou úvahou nad plynutím času, které přináší stárnutí, stáří a posléze i definitivní odchod těch, které jsme milovali. Když umírá jeho maminka, s pokorou a smutkem konstatuje, že "hnízdo je prázdné, zpustl byt / a do klína už plakat není komu". Její přítomnost mu ale bude stále připomínat řada všedních předmětů, jako hmoždíř stojící na skříňce, košíček na šití, pruhované peřiny, petrolejová lampa nebo mlýnek na kávu: při vzpomínce na ně pokaždé na básníka zavane nezapomenutelná atmosféra oněch časů, kdy "bylo dobře mamince" a tím také "bylo i pěkně v našem bytě".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSeifert, Jaroslav
NázevMaminka
AutorJaroslav Seifert ; ilustrovala Jana Kiselová-Siteková
IlustrátorKiselová-Siteková, Jana
Vydání9. vydání (1. v této podobě)
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníxr-
NakladatelAlbatros
Rok vydání2016
Rozsah75 stran
Durata
Vybaveníbarevné ilustrace
Rozměry25 cm
Počet stran75
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-00-04499-6
Cena249
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiU okna --; Večerní píseň --; Vlaky --; Maminčina kytice --; Píseň --; Píseň o slabikáři --; Ukolébavka --; První dopis mamince --; Mateřídouška --; Nádraží --; Mlýnek na kávu --; Píseň o pruhovaných peřinách --; Hra v kuličky --; Všední den --; Pavučina --; Maminčina píseň --; Tatínkova dýmka --; Píseň o dobrodružství --; Píseň o jízdě na kolenou --; Petrolejová lampa --; Nůž --; Cukrářský krám --; Motýli --; Karlův Týn --; Okarína --; Svlačec --; Dědečkův pohřeb --; Hálkův domek --; Hora Říp --; Housle --; Vějíř --; Maminčino zrcátko --; Maminčino zátiší --; Kytička fialek --; Prstýnek po mamince --; Krabice na čaj --; Hrdličky

Lístek

MARC