Kniha

Malé exily

Vydání: Cherm 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22711

Pátá sbírka současného českého básníka a neúnavného organizátora literárních akcí v Domě čtení pražské Městské knihovny je naléhavou existenciální výpovědí o citových i hodnotových ztrátách, o marném hledání místa s domovským znamením.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Malé exily

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Pět let pracoval Josef Straka na textech sbírky, do níž vložil své obavy a úzkosti, týkající se prostoru, s nímž je bytostně propojen. Nejen v něm však hledá básník místo, kde by opravdu zakotvil, často vyjíždí do cizích zemí (ponejvíce sousedních), ze kterých se však vrací rovněž s pocitem nedokonalosti, s přesvědčením, jak nesnadné je nalézt hájemství, jež lze označit visačkou opravdového domova. Straka putuje povodím středoevropské řeky, braniborskými městy i rozsáhlou berlínskou aglomerací a všude na něj působí samota i odcizenost. Dostavují se nejen během krátkých pobytů v hotelových pokojích, ale útočí na něho i při vnímání až drtivé tíhy anonymity velkoměsta, projevované temnotou nábřežních tunelů, ruchem dopravních křivek i vytrvalým provozem na stanicích metra. Podobně se ale autor cítí i po návratu do Prahy, i tady cítí, jak život protéká mezi prsty a mění se v sérii pochybností a nejistot. "Stáváme se krátkými epizodami ve svých životech / v unaveném městě čtyřicátníků", vyjadřuje jeden z názorů své generace. A s tímto sdělením zřejmě souvisí i motiv, zřetelně se objevující v závěrečném oddílu: pozvolná, nicméně stále intenzivnější hrozba neschopnosti komunikovat, která může přerůst i v úplnou ztrátu a absenci citového vztahu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSTRAKA, Josef
NázevMalé exily
Podnázevtexty z let 2008-2013
AutorJosef Straka ; [doslov Simona Martínková-Racková] ; [ilustrace Jana Majcherová]
IlustrátorMajcherová, Jana
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelCherm
Rok vydání2014
Rozsah118 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry15 cm
Počet stran118
Doprovodný materiál
Název ediceMalé objevy ;
Poznámka
ISBN978-80-86370-57-6
Cena180
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiCizí exily --; Vnitřní exily; "Odra" --; Frankfurt nad Odrou --; U Odry --; Neukoelln --; "Kanál" --; Jinak: Schlesischer Tor --; Witzleben --; Ostkreuz --; Wilhelmshagen --; "Aber" a "endlich" --; A teď se může život najednou roztříštit... --; Potácivý sled slov... --; Jakýsi šedý hnus... --; Místnosti --; Kávy: Bělehrad, Berlín --; Možný návod --; Zfalšovat krok, znejistit... --; Jak něco dnes ještě více dusivého... --; Něco stávajícího... --; Cizí exily --; Unavené město --; Stále pokračuji, podobné vlaky... --; Někdy se zachytávám prázdných dopolední... --; Kdesi sedět a zachytit lehce tmavnoucí obraz společnosti... --; Být jen člověkem kaváren... --; Kamsi vypsaný den: bez respektu k očím... --; Stěžejní pocit jsou nenahodilé jevy... --; Mezi ostrovy... --; A pak se to spustí... --; Není to nesnadné - mizet v místech... --; Teď, snažím se to zachytit... --; Stáváme se krátkými epizodami ve svých životech... --; Mám pocit, že nás vyřadili z evidence už někdy hezky na začátku... --; Teď teprve strach o zničené roky, zhnusený klid... --; Nikde v Podskalí --; Být teď na jiných místech... --; Zapomenutí, terasy... --; Poztrácené věci... --; Teď někde si naplánovat únik... --; Jen další a další obavy --; Jako bych na Tebe neměl počkat... --; Komuže ještě věnovat část... --; Žluté stěny... --; Zapomeneme tak trochu žít... --; Už měsíc, přesně třicet dnů... --; Další středa... --; Stále se boříme vlastními životy... --; Schováni za les pochyb... --; Žiji v útržcích hotelů... --; Žlutavé záblesky domů... --; Jen nějaké tahy štětcem... --; Pochopit zápis... --; Vracíš se k hovorům... --; Teď někde vědět o svých životech... --; Zastření, nutný paobraz... --; Odpovídám ti do telefonu... --; Tak jsme si zas přisoudili smutný říjen... --; A teď být zas krutý sám k sobě... --; Kolik utratíme bezbarvého času... --; Jen pozorovat okolostojící... --; Ten nijaký půlobrat... --; Vetknuté hustší, silnější barvy... --; Horký a studený příval... --; Ještě můžeme ke všemu použít noc... --; Pocuchaná slova... --; Přejíždíme městem, které neumíme mít... --; Pootočení, zas a nutně... --; Hranice města jsou jen v našich vnitřních obzorech... --; Zničující zával slov... --; Proud světla nás strhává do podzemních vestibulů... --; Zase ten dopolední/odpolední autobus... --; Ještě jiné hrany... --; Všechno to "vydávit", vydávat ze sebe... --; Kdosi zaklapuje telefon... --; Exil; Všichni jsme cizinci /

Lístek

MARC