Kniha

Makedonský monolog

Vydání: Albert 2009 | Jazyk: čeština a makedonština | Signatura: B 22738

Výbor z veršů makedonského básníka, esejisty a kritika, považovaného za jednoho z nejvýznamnějších představitelů balkánské literatury dvacátého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Makedonský monolog

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Gane Todorovski vstoupil do literatury počátkem druhé poloviny dvacátého století a okamžitě se projevil jako výrazný reflexivní básník, který bohatě čerpal z tradic a historie své země. Později se přesunul i k jiným tématům, věnoval se intimní a milostné lyrice, snažil se odhalit přirozenou krásu prostých věcí a předmětů či okouzlení všedními a obyčejnými každodenními prožitky. Todorovského verše vynikají civilní a úspornou řečí, v níž se odráží autorova pokora, humanita a důvěrný vztah k člověku. Lidskou bytost však Todorovski dokázal popsat i z hlediska její beznaděje, marné touhy či těžké prohry, z níž se jen obtížně vzpamatuje. Velmi sugestivně pak působí ta část autorovy tvorby, která se dotýká jugoslávské občanské války: Todorovski bolestně prožívá balkánský rozvrat a s obavami se zamýšlí nad budoucím vývojem makedonského národa. "Na bedrech máme velmi těžkou existenci," uvažuje v jedné básni. A vzápětí dodává: "Náš život se změnil v nechutnost..."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíTODOROVSKI, Gane
NázevMakedonský monolog
AutorGane Todorovski ; vybral, uspořádal, přeložil a úvod napsal Ivan Dorovský
PřekladatelTodorovski, Gane
Autor textuNezval, Vítězslav
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno ; Boskovice
Země vydáníČesko
NakladatelAlbert
Rok vydání2009
Rozsah121 s.
Durata
Vybavení1 portrét
Rozměry18 cm
Počet stran121
Doprovodný materiál
Název ediceKnihovnička poezie, prózy a dramatu jižních Slovanů ;
Poznámka
ISBN978-80-7326-175-7
Cena80
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNašinská --; Makedonci --; Akrostich o vlasti --; Epištola sarajevskému letopisci Izetu Sarajlićovi --; 4. květen 1903 --; Před Delčevovým pomníkem --; Všední probouzení města --; Za pozdního jara směřuji k nerezi --; Nerezi --; Poklidný krok --; Vzkaz --; Večer rozcuchaný větrem --; Malomyslný monolog --; Písmena --; Oráč a vojín --; Kožle --; Pohádka o Bajramu Bedrijovi --; Děsivý monolog --; Apoteóza všedního dne --; Makedonský monolog --; Poznámka bez důvodu --; Záznam z Atén --; Svatá hora --; Stařecká píseň --; Ante --; Úvaha roku 2004 --; Balada o hlavě --; Noc bez interpunkce --; Báseň, kterou musím napsat --; Píseň pro Zagorku --; Epitaf --; Milostná --; Rada k opatrnosti --; Oči --; Sedm návratů k motivu topol --; Láska --; Dialog --; Vysoké Dečany, říjen 1957 --; V očekávání Medey --; Obyčejná báseň --; Otázky --; Naše malá velikost - Makedonie --; Podzim a malá nadšení --; Zpověď --; Přijeď do Ochridu --; Nejkratší báseň o Skopji --; Ostružina --; Místo květin --; Životopis; Tvorba není monopolem mládí /; Na bregot od Svratka /

Lístek

MARC