Kniha

Kytice

Vydání: Fragment 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22709 | Chci jiné vydání

Klasická sbírka balad z poloviny 19. století, považovaná za vrchol obrozeneckého romantismu i za jednu z nejoblíbenějších básnických knih v české poezii vůbec.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kytice

Další vydání

(5)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Erben vložil do "Kytice" především rozmanité epické skladby, jejichž základní součástí je baladický prvek přítomný v mnoha rovinách, ať už se jedná o báje s nadpřirozenými bytostmi nebo o pověsti, vztahující se k nejrůznějším svátkům a legendám. Náměty nacházel autor na nejrůznějších místech a zároveň se v nich pokusil využít jak lidovou slovesnost, tak i postupy, odpovídající tradicím evropských literatur 18. a 19. století. Erben dokázal i dovedně fabulovat jádro svých příběhů, které často vycházely z konfliktů člověka s mytologickými postavami a mocnostmi či z násilného porušení přírodního řádu. Tato střetnutí byla mnohdy způsobena činem, pramenícím ze zloby, z dobré či špatné vůle nebo i z náhodného a neúmyslného aktu. A tak se do středu autorovy pozornosti dostal rozpor mezi jedincem s jeho přirozenými možnostmi a světem odlišných či iracionálních dimenzí. V těchto sporech nabýval vrchu ortel, vynesený z hlediska jakéhosi vyššího morálního zákona a trestající činy mimo rámec obvyklého lidského konání.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíERBEN, Karel Jaromír
NázevKytice
AutorKarel Jaromír Erben
VydáníV nakl. Fragment 2. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFragment
Rok vydání2014
Rozsah149 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran149
Doprovodný materiál
Název ediceČeská klasika
Poznámka
ISBN978-80-253-2289-5
Cena179
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKytice --; Poklad --; Svatební košile --; Polednice --; Zlatý kolovrat --; Štědrý den --; Holoubek --; Záhořovo lože --; Vodník --; Vrba --; Lilie --; Dceřina kletba --; Věštkyně

Lístek

MARC
Náhledy
Kytice