Kniha

Dvojtváří

Vydání: Aula 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22317

Básnický debut jedenadvacetiletého autora je souborem osobitých reflexí, v nichž se niterné tóny náhle mění až v jízlivý či škodolibý pohled na dnešní svět.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dvojtváří

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Od prvních veršů lze sledovat autorovo vypjaté a zjitřené vnímání světa, jež probíhá jak prizmatem současného dění, tak i v mnohdy až hrůzostrašné spirále historie. Bušta "odsekává" své verše většinou v klasicky stavěném rýmu, který tvoří s neobyčejnou lehkostí a spontánností. Právě tato poloha mu umožňuje, aby nejdříve doslova zaplavil obsah svých básní galerií "mokrých stínů", v níž se míhají odkazy na nejrůznější postavy či osobnosti z oblasti dějin, mýtů či literatury. Poté však tyto exkurze nahrazuje sebeironickým pohledem do vlastního, často "totálně rozervaného" nitra. Zahajuje partii, v níž sám sebe a svou zemi považuje za prokletou, dští oheň a síru na rádoby duchaplnou poezii, která však vůbec není ke čtení a utíká k sexuálním eskapádám, které mu však místo uspokojení přinášejí rozčarování a skepsi. "Utéci, zmizet; ubít to prázdno, / cokoli, jen ne pořád žít," trpí autor v jedné básni. Prohlašuje také, že život je návyk a určitou setrvačností kráčí dál, jenže jenom tenhle mechanický proces rozhodně nestačí k tomu, aby člověk poznal duchovní hodnoty, které by pro něho znamenaly nesporný a nezpochybnitelný přínos.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBUŠTA, Pavel
NázevDvojtváří
AutorPavel Bušta
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAula
Rok vydání2013
Rozsah80 s.
Durata
Vybavenífrontispis
Rozměry19 cm
Počet stran80
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86751-18-4
Cena120
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMokré stíny --; Ozvěna --; Umění nedorozumění --; Odlety --; Blízkost --; Prométheus bez jiskry --; Krát K --; Pod povrch(n)em --; MisantrOpi --; Duchaplný básně --; Miráže z tiráže --; Navečer --; Já seděl smutně u vína --; Modrojazz --; Dvojtváří --; Teorie jistoty --; Stíhání - den poslední --; Stejně jako tehdy --; Odplivni si a nekoukej --; Pokušení --; Ranní mše --; Říjen --; Probublace --; Za - ho - Zen --; Mezioblast --; Na počátku bylo bude --; Zákon kretenismu --; Mezi psem a vlkem --; Myoni --; Srdeční záležitosti --; Schéma jedné éry --; Výkřik z deníku nepřítele kavárenských intelektuálů --; Putyka --; Nestoudná kutna --; Dívenka Na boku V. --; Básník moderní doby --; Poutník --; Znavený vyznání --; Paměti hotelového pokoje --; Paranoir --; Léthé --; Métis --; Ať mrtví milují --; Žalář nás --; Celou noc --; Dosyta --; Šachovnice --; Flegmatikův epitaf --; Vemeno hnisné --; Báseň, jejíž název je tak dlouhý... --; Patologičnost usínání --; Konec legrace

Lístek

MARC