Kniha

Dcera národa?

Vydání: Paseka 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21071

Životní osudy Zdeňky Havlíčkové, dcery novináře Karla Havlíčka Borovského, a jejich odraz v české literatuře a dramatické tvorbě.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dcera národa?

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Poté co Zdeňka ztratila v útlém věku oba rodiče, ujala se její výchovy rodina Adély Jarošové. Později Zdeňka vyrůstala u Hanušů v pražském Klementinu a v rodině pražského advokáta Františka Augusta Braunera. V souvislosti s narůstajícím mučednickým kultem Karla Havlíčka se proměnilo Zdeňčino postavení: z opuštěného dítěte se stala bedlivě sledovanou "dcerou národa", pro niž byla organizována národní sbírka a loterie. Knížka Mileny Lenderové sleduje složité dospívání nejednoduché ženské osobnosti a především konflikt mezi vlasteneckou povinností a svobodným osobním rozvojem: když se Zdeňka "nesprávně" zamilovala do rakouského důstojníka polského původu, reakce společnosti byla negativní a v podstatě hysterická. Životní osud "dcery národa" vypovídá mnohé o české společnosti 60. a 70. let 19. století i o dobových očekáváních a nárocích, jimž měly české ženy dostát. V druhé části autorka rekapituluje, jak byl život Zdeňky Havlíčkové ztvárněn v dílech českých literátů a dramatiků.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíLENDEROVÁ, Milena
NázevDcera národa?
Podnázevtři životy Zdeňky Havlíčkové
AutorMilena Lenderová
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze ; v Litomyšli
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2013
Rozsah325 s.
Durata
Vybavenífot., il., faksim.
Rozměry21 cm
Počet stran325
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7432-349-2
Cena298
Obsahová char. "OCH"D2a5
Obsah OCHuNovověk (17. - 19.stol.). Absolutismus a osvícenství v letech 1620 - 1790. Počátky občanské společnosti a české národní hnutí do roku 1848 - 1849. Rozvoj občanské společnosti v českých zemích v letech 1860 - 1914.

Lístek

MARC
Náhledy
Dcera národa?