E-kniha

Bludný Uroboros

Vydání: Městská knihovna v Praze 2013 | Jazyk: čeština

Rozsáhlý výbor z poezie současného čtyřicetiletého básníka, publikujícího především časopisecky a na internetových stránkách, obsahuje verše, které vznikaly v letech 2001-2007.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Bludný Uroboros

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Uroboros je prastarý symbol, znázorňující hada nebo draka, který se snaží pohltit svůj vlastní ocas. Zobrazení zároveň představuje cyklický koloběh nepřetržitého a věčného života, v jehož interpretaci narození a smrt ztrácejí podstatu a jsou považovány za součást neustále se obnovující existence. Podobně je tomu i v Selepkově poezii: život je pro něho nikdy nekončícím pojmem, jenž vytryskne do až expresivně vypjatých citových kaskád, které překračují myslitelné zeměpisné hranice nebe se připravují na "pánvi rozkoše", aby se pak rozeběhly do úst plných dozrávajících malin či do dlaní překypujících svatojánskými muškami. Selepko ale není pouze bytostným lyrikem, jeho básně jsou také albem znepokojujících odkazů a odboček, v němž se objevují snímky válečných hrůz a katastrof, poznámky z cest, téměř dekadentním tónem zmiňovaná touha po smrti nebo znepokojující vize a portréty ze současnosti protkané "smutkem pomíjejícího času".

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíSELEPKO, Ladislav
NázevBludný Uroboros
Podnázevvýbor z básní 2001–2007
AutorLadislav Selepko
VydáníV MKP 1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2013
Rozsah134 s
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran134
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVýlet bez královny --; Rolnička --; Přístaviště --; Dezinfekce --; Tabulový vrch --; Volá Londýn --; Zakopanou krajinou --; Lyme regis; Menstruace --; Úl --; Bonus --; Proč tě tolik miluji --; Čtu si v tvém klínopise --; Kusy syrového masa --; Žena surrealisty --; Domů --; Den státnosti --; Z jižních věznic --; Gigolo --; Jméno --; Stokrát opotřebovaný motiv --; Echa --; Akční ceny --; Poušť --; Něco --; Rolnička píše básně --; Ticho --; Odpověď počasí --; Like a hurricane --; V okně --; Vídeňský valčík --; Realita --; Krvavá roláda --; Mašíbl --; Saša nejede nikam --; Ghetto --; Vděčné motivy --; Únor --; Smrt na ulici --; Ohledávání --; O třech hrncích --; Státní vlajka --; Láska --; Žlutá --; Mariánský příkop --; Playstation II --; Drží nad sebou patronát --; Svědci --; Turnaj v obrubníku --; Pájka a citoslovce --; Kaňky v mlhovinách --; Tabulový vrch --; Stromopád --; Kouzlo je pryč --; Vilová čtvrť --; Jízdenky --; Žula sklivec --; Stará řemesla --; K cizincům --; Jasnější než světluška --; Volá Londýn --; Stránky z vysílače --; Nesmíš mě prosit --; Nekonečná, nevystupovat --; Hmyzí svět --; Placaté statky --; Chybovník --; Nezdařený odchod --; Španělské radovánky --; Březen --; Povinnosti --; Nula kilometrů --; Vývrať --; Čas vederní --; Pelyněk --; Sny --; Allegro moderato --; Zříceniny --; Nech mě hnít! --; Zakopanou krajinou --; Vyhnanství --; Nemoc --; Děláme velkoměsto --; Bláto --; Tunel --; Podzim --; Adresa --; U.F.O. --; Nenávist --; Bronzová cesta --; Lyme regis --; Noční chodec --; Cíl

Lístek

MARC