Kniha

Blázinecké

Vydání: Druhé město 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22343

Sbírka veršů jednoho z nejvýraznějších básníků tzv. mezigenerace je osobitou výpovědí, zasahující do mnohdy až temných hlubin autorových vnitřních stavů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Blázinecké

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sbírka Jiřího Staňka zapadá svými kořeny do autorova dvouměsíčního pobytu v bohnickém psychiatrickém ústavu. Staněk se náhlé ocitá v okamžicích zlomu, skleslosti a vyčerpání. Jakoby v této chvíli nacházel sílu vyjadřovat se pouze ve fragmentárních útržcích, do nichž s bolestnou grimasou zapisuje poznámky těchto dní. Pohybuje se "mezi nebytím a bytím", ztrácí pojem o čase a "zmatek v kalendáři" přibližuje otázkou: "Kolikátého sumašestvěnnyj je dnes? / Asi DEŠTIVÉHO..." Staňkova poezie je vypjatým albem snímků, které s tíživým neklidem fotografují rozpolcené stavy lidské duše. V žádném případě však nejsou tyto verše hlasitými výkřiky ze tmy, ale spíše tiše pronášenými básnickými poznámkami, které naplno vyslovují existenciální obavy a úzkosti, do nichž se někdy vnitřní svět člověka noří a potápí.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSTANĚK, Jiří
NázevBlázinecké
AutorJiří Staněk ; [ilustrace Miroslav Huptych]
IlustrátorHuptych, Miroslav
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelDruhé město
Rok vydání2013
Rozsah47 s.
Durata
Vybaveníil., fot.
Rozměry20 cm
Počet stran47
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7227-332-4
Cena199
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVysbírat... --; Zítra Zuzany je... --; Oblázky vystlat svatební... --; Odkázán, poděděn... --; Vím a nedoslovuji... --; Zmutovaný rmut hlasu... --; Rtuť přelévá se... --; Košer?... --; Svět... --; Někdo je Moloch požírač... --; Goticky madonovitá... --; Uličníci vysadí... --; Ravel Bolero tamburín blány... --; Skelety deště lživých kalužin... --; Znovu naplní tě tíží transfuzí... --; Kolikátého sumašestvěnnyj je dnes?... --; Za Francouzské revoluce --; Řídká rétorika milostných... --; Už není nikam do skrýše... --; Diagnóza --; Šminka psinečku... --; Jde vlna za vlnou... --; Kosa podťala stébla... --; Hladiny vod... --; Jestliže...

Lístek

MARC