Mapa

Praga

Vydání: Seutter 1740 | Jazyk: německy a latinsky | Signatura: EM 3875

Faksimile nedatované kolorované mědirytiny z 1. pol. 18. stol., zobrazující "Prahu nejslavnější a největší, v celých Čechách a ve světě nejmocnější na řece Vltavě".

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Praga

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Plán Prahy je velmi schematický, zakreslena jsou pražská města Malá Strana, Staré Město a Nové Město, Pražský hrad, Vyšehrad a pět vltavských ostrovů - pojmenován je Střelecký ostrov (Malé Benátky) a Štvanice (Velké Benátky), nepojmenované jsou u Karlova mostu Kampa a Křižovnický ostrov, u Štvanice Primátorský ostrov. Zástavba je znázorněna blokově, významné budovy jsou kolorovány sytě červeně. Na plánu autor zvýraznil barokní opevnění, přímo do plochy umístil kartuše se znaky měst a Vyšehradu. Za městskými hradbami je naznačena venkovská krajina, hlavní komunikace a potok Botič, vlévající se do Vltavy. Přes Vltavu vede Karlův most, na němž jsou nakresleny barokní sochy. Socha Jana Nepomuckého je zachycena při pádu z mostu. Titul plánu (latinsky a německy) spočívá na podstavci v podobě antické architektury, obklopené alegoriemi moudrosti a obchodu. Ve spodní části plánu se nachází veduta Prahy podle Václava Hollara ze 17. století. Popis plánu je pouze v němčině.

Popis
Čtenářská kategoriemapa
ZáhlavíSEUTTER, Matthäus
NázevPraga
Podnázevceleberrima et maxima totius Bohemie metropolis et universitas florentissima ad Muldam fl. : die berühmtest u. größeste Haupt-Stadt u. florisanteste Universitet des Königreichs Böhmen = Prag
Autorverfertiget u. verlegt von Matthäus Seutter
Vydání
Měřítko
Místo vydáníAugspurg
Země vydáníNěmecko
NakladatelSeutter
Rok vydání1740
Rozsah1 mapa
Durata
Vybaveníbarev.
Rozměry49 x 58 cm na listu 53 x 62 cm
Počet stran1
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena120
Obsahová char. "OCH"E1b
Obsah OCHuMapy. Atlasy. Plány. Historické mapy a atlasy.

Lístek

MARC